Πες μου το “χρώμα” σου να σου πω ποιος είσαι

ΤΗΝ άνοιξη η φύση πλημμυρίζει από χρώματα. Τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου και κατ’ επέκταση τη φυσική του κατάσταση.
Οι άνθρωποι που περιβάλλονται από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, χαίρουν καλύτερης φυσικής κατάστασης και ψυχικής ηρεμίας από εκείνους που περιβάλλονται από σκούρα και μουντά χρώματα. Μάλιστα, πειράματα που έγιναν σε επαγγελματικούς χώρους έχουν αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα σε έναν φωτεινό χώρο με ευχάριστα χρώματα, παρά σε έναν σκοτεινό με μουντά. Στο ίδιο πείραμα έχει αποδειχτεί ότι οι επαγγελματικές σχέσεις και η διάθεση των εργαζομένων είναι καλύτερη στο φωτεινό, με ευχάριστα χρώματα, χώρο παρά στο μουντό. Μερικές φορές, ο άνθρωπος ενστικτωδώς επιλέγει τα χρώματα που έχει ανάγκη. Όπως, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που πάσχει από ημικρανίες ή/και από έντονες συναισθηματικές εξάρσεις, προτιμά το γαλάζιο χρώμα, που τον ηρεμεί.

Ο άνθρωπος επιλέγει να διακοσμήσει το χώρο του ή να ντυθεί με τα χρώματα που εναρμονίζονται τέλεια στην κατάστασή του. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη θα προτιμήσει τα σκούρα χρώματα, ενώ παρατηρούμε στα παιδιά (που είναι κατά βάση χαρούμενα) και στους ευτυχισμένους ανθρώπους την προτίμησή τους στα ζωηρά και φωτεινά χρώματα. Οι παιδοψυχολόγοι, μάλιστα, χρησιμοποιούν τα χρώματα στην έρευνά τους: Δίνουν στα παιδιά να ζωγραφίσουν και στη συνέχεια μελετούν τα χρώματα που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν για το δημιούργημά τους.

Λευκό: Όσοι το προτιμούν χαρακτηρίζονται από αθωότητα, αγνότητα, καθαρότητα, νεότητα, αλήθεια, απλότητα, μοναδικότητα.
Όσοι το αποφεύγουν έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για το ρεαλισμό, αρνούνται να αποδεχτούν ό,τι δεν μπορεί να εξηγήσει η λογική. Γνωρίζουν και αποδέχονται τα ελαττώματά τους, αλλά δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν.
Κίτρινο: Φανερώνει ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, εναλλαγή, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, πρόοδο, διασκέδαση, επικοινωνία. Όσοι το αποφεύγουν, απογοητεύονται εύκολα και προσπαθούν να εξηγήσουν τα συναισθήματα με τη λογική.
Πορτοκαλί: Άνθρωποι της διασκέδασης, άνεσης, αφθονίας, απόλαυσης, κοινωνικότητας, δυναμισμού και της ανεξαρτησίας. Άνθρωποι που το αποφεύγουν, χαρακτηρίζονται από υλισμό, ανεκτικότητα, είναι πιθανό να έχουν καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα ή άλλα συναισθήματα σχετικά με την απόλαυση της ζωής.
Κόκκινο: Άνθρωποι που το προτιμούν, χαρακτηρίζονται από πάθος, σεξουαλικότητα, ενεργητικότητα, αυθορμητισμό, διέγερση, επιθετικότητα, δύναμη, κίνδυνο, φιλοδοξία, επαναστατικότητα. Άνθρωποι που το αποφεύγουν, χαρακτηρίζονται από κυκλοθυμία, εγωκεντρισμό. Δεν αποκλείεται να έχουν φοβίες που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσουν.
Ροζ: Άνθρωποι που το προτιμούν, χαρακτηρίζονται από θηλυκότητα, τρυφερότητα, αθωότητα, νεότητα. Όσοι το αποφεύγουν, αντιμετωπίζουν μια δυσκολία να συμβιβαστούν με τη θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας.
Πράσινο: Χρώμα που συμβολίζει την ειρήνη, ανάπαυση, ελπίδα, άνεση, θαλπωρή, γαλουχία, αρμονία. Το αποφεύγουν όσοι προτιμούν την ανεξαρτησία τους παρά την αφοσίωση και την οικογενειακή ζωή.
Τιρκουάζ: Όσοι είναι εσωστρεφείς, καινοτόμοι, προοδευτικοί και απεχθάνονται τους περιορισμούς. Από την άλλη, το αποφεύγουν όσοι αναζητούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια, κυρίως μέσα από την οικογένεια. Διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο.
Μπλε: Οι ψύχραιμοι, οι ονειροπόλοι, οι αφοσιωμένοι, οι οργανωμένοι, οι λογικοί επιλέγουν το μπλε. Το σκούρο μπλε χαρακτηρίζει μελαγχολία.
Οι πειθαρχημένοι και οι εργατικοί δεν το προτιμούν. Έχουν αποφασίσει το τι θέλουν από τη ζωή τους και αρνούνται να αποκλίνουν από αυτόν τους το στόχο, έστω και στο ελάχιστο.
Βιολετί & Μοβ: Άνθρωποι που το προτιμούν, χαρακτηρίζονται από πνευματικότητα, εσωτερισμό, θρησκεία, μυστήριο, ηθική, αυτοθυσία.
Οι σκούρες αποχρώσεις χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και πένθος.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν, χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, ίσως και κυνισμό, απόρριψη σε οτιδήποτε δεν εξηγείται επιστημονικά και λογικά.
Καφέ: Άνθρωποι που το προτιμούν, χαρακτηρίζονται από πρακτικότητα, σταθερότητα, απλότητα, αφοσίωση. Οι σκούρες αποχρώσεις, αν και «ζεστές», χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και μεροληψία. Άνθρωποι που το αποφεύγουν, χαρακτηρίζονται από αποστροφή στην ρουτίνα και την ήσυχη ζωή.
Μαύρο: Άνθρωποι που το προτιμούν, χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, μυστικοπάθεια, κατάθλιψη, θάνατο, πένθος, μοναχικότητα. Άνθρωποι που το αποφεύγουν, χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο, επιθυμία για απελευθέρωση από οτιδήποτε τους δίνει αίσθηση εξάρτησης, τους παρεμποδίζει, τους «δένει».

Πηγή: sigmalive.com

You may also like...

Leave a Reply