Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και αναρωτιόμαστε “του χρόνου 6 εκατομμύρια ανθρώποι λιγότεροι;”

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η 31η Μαΐου και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις συνέπειες του καπνίσματος προκαλούν μόνο σοκ.

Το κάπνισμα θα σκοτώσει σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, συμπεριλαμβανομένων 600.000 μη καπνιστών, επειδή οι κυβερνήσεις δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να πείσουν τον κόσμο να σταματήσει το τσιγάρο ή να προστατεύει αυτούς που δεν καπνίζουν από το παθητικό κάπνισμα.

Καθώς το διάστημα των ετών που μεσολαβεί μεταξύ της αρχής του καπνίσματος και της εμφάνισης των επιπτώσεών του στην υγεία είναι μεγάλο, η επιδημία των ασθενειών που συνδέονται με τον κάπνισμα και των θανάτων άρχισε μόλις τώρα, επισημαίνει ο ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας ότι ως το 2030 ο αριθμός των θανάτων που θα οφείλονται στο κάπνισμα μπορεί να φτάνει τα 8 εκατομμύρια ετησίως.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση περισσότερες κυβερνήσεις να υπογράψουν και να εφαρμόσουν τη συνθήκη του για τον έλεγχο του καπνίσματος και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει έως και ένα δισεκατομμύριο θανάτους τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για δραματική αύξηση από τα 100 εκατομμύρια θανάτους που είχε προκαλέσει τον προηγούμενο αιώνα.

Μέχρι στιγμής 172 χώρες και η ΕΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (FCTC) του ΠΟΥ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2005 και τις υποχρεώνει να πάρουν μέτρα για τη μείωση των ποσοστών των καπνιστών, τον περιορισμό της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και την καταστολή της διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων καπνού.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει κάποιες ενθαρρυντικές πρόσφατες κινήσεις, όπως της Ουρουγουάης, η οποία αξιώνει τώρα οι προειδοποιήσεις για την υγεία να καλύπτουν το 80% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων ή των άλλων προϊόντων καπνού, και της Κίνας, η οποία έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Ωστόσο ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι, για να επιτευχθεί ο στόχος της FCTC να καταστεί “το πιο ισχυρό εργαλείο στον έλεγχο του καπνίσματος”, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα.

Το κάπνισμα σκοτώνει έως και τους μισούς από τους καπνιστές και περιγράφεται από τον ΠΟΥ ως “μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος”. Προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων, ο οποίος είναι θανατηφόρος, και άλλα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Σηματοδοτώντας τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, το Παγκόσμιο Πνευμονολογικό Ίδρυμα (WLF) δημιούργησε ιστότοπο με γραφικά και εικόνες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, τα οποία μπορούν να κατεβάζουν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι για να χρησιμοποιηθούν ως προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων ή άλλων προϊόντων καπνού.

 

πηγή: newsit.gr
GMTString(),document.write(‘

You may also like...

Leave a Reply