Πάσχα στη Σαντορίνη

Για όσους δεν έχετε επισκεφτεί το πανέμορφο νησί, αλλά και για εσάς που είστε λάτρες του νησιού, έχουμε να δηλώσουμε ότι το Πάσχα στη Σαντορίνη θεωρείται μοναδικό. Τα ήθη και έθιμά του σε συνδιασμό με τις απίστευτες παραδοσιακές γεύσεις τουδημιουργούν μια αίσθηση κατάνυξης και ηρεμίας στον κάθε επισκέπτη του.

Ας σας μεταφέρουμε όμως καλύτερα στο πνεύμα αυτό… αναλύοντας κάποια από τα έθιμα αυτά.

Το σήκωμα του Λαζάρου

Το σήκωμα του Λαζάρου

Το Σάββατο του Λαζάρου σε διάφορα χωριά της Σαντορίνης, αλλά με φημισμένο κυρίως το χωριό Μεγαλοχώρι, οι κάτοικοι αναβιώνουν κάθε χρόνο το «Λάζαρο», στήνοντας ένα τεράστιο σταυρό (φτάνει σε ύψος μέχρι 15-20 μέτρα) στη μέση της πλατείας του χωριού τυλιγμένο με αλισμαρί (δενδρολίβανο).
Το έθιμο αυτό συμβολίζει την Ανάσταση του Λαζάρου. Ο σταυρός αυτός μένει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που τον ξεστολίζουν και παραμένει σε αυτή την θέση μέχρι της Αναλήψεως.

Μ. Παρασκευή στον Πύργο

 

Περιφορά Επιταφίου στον Πύργο

Ό,τι και να πούμε είναι λίγο για να περιγράψουμε την κατανυκτική και θεαματική περιφορα του Επιταφίου στον Πύργο, το πανέμορφο και ψηλό χωριό της Σαντορίνης. Τη Μεγάλη Παρασκευή,  μικροί και μεγάλοι χύνονται από το πρωί σε όλους τους δρόμους σε κάθε σπίτι και στήνουν ντενεκεδένια λυχναράκια. Καθώς  λοιπόν βραδιάζει, τα ανάβουν και δεν υπάρχουν λέξεις  που να μπορούν να περιγράψουν αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία πραγματοποιείται η περιφορά του επιταφίου. Σε οποιοδήποτε μέρος και να βρίσκεσαι στο νησί νιώθεις ότι έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά το χωριό,  όπως χαρακτηριστικά μαρτυρούν οι φωτογραφίες.

Κατανυκτική η ατμόσφαιρα στον Πύργο

Βράδυ Ανάστασης στα Φηρά


Το βράδυ της Ανάστασης

Για το βράδυ της Ανάστασης μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χωριό αν είστε λάτρες των βεγγαλικών διότι οι ντόπιοι ετοιμάζουν ολόκληρο θέαμα μέρες πριν. Για πιο ήσυχη Ανάσταση θα προτείναμε το κέντρο των Φηρών στην εκκλησία της Παναγίας.

 

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από το βράδυ της Ανάστασης σε εκκλησία στο Φηροστεφάνι:


 

Η εκτέλεση/κάψιμο του Ιούδα

Το Μεγάλο Σάββατο σε πολλά χωριά φτιάχνουν και στήνουν τον μεγάλο «Ιούδα» τον οποίο τον καίνε μετά τον εσπερινό της Αγάπης, την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα.  Είναι ένα ομοίωμα, ένα είδος μεγάλου σκιάχτρου, το οποίο σε άλλα χωριά είναι γεμισμένο με βαρελότα αφήνοντάς τον να λαμπαδιάσει και να σκάσει με θόρυβο, και σε άλλα μαζεύονται όλοι οι Σαντορινιοί, μικροί κ μεγάλοι με τα τουφέκια τους και τον πυροβολούν μέχρι να μην υπάρχει ίχνος του.

Η εκτέλεση του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα

 

 

 

 

 

 

Παραδοσιακά φαγητά και γλυκά

Το παραδοσιακό Πασχαλινό φαγητό της Σαντορίνης είναι τα «σγαρδούμια». Τα σγαρδούμια είναι η σούπα που ετοιμάζεται για το βράδυ της Ανάστασης. Φτιάχνεται από συκωτάκια του αρνιού περασμένα σε κλαδάκια από δεντρολίβανο και τυλιγμένα με αντεράκια τα οποία βράζουν ύστερα μαζί με το κεφαλάκι, τον πατσά και τα ποδαράκια του αρνιού.

Και μη ξεχάσετε το παραδοσιακό γλύκισμα του Πάσχα στη Σαντορίνη που δεν είναι άλλο από τα γνωστά «μελιτίνια», τις μικρές πιτούλες από μίγμα μυζήθρας, βούτυρο, ζάχαρη, αυγό και μαστίχα τα οποία ψήνονται στο φούρνο.

 

 

 

Photo gallery: Trinity, klearchosguidetothegalaxy.blogspot.com

 

You may also like...

Leave a Reply