Πάσχα στη Κέρκυρα
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την Κέρκυρα (βέβαια πάντα είναι μια καλή εποχή για να πάτε) εκτός από το καλοκαίρι είναι την άνοιξη, το Πάσχα! Εκτός του ότι είναι υπέροχη λόγω της φυσικής της ομορφιάς είναι και συγκλονιστική από πολιτιστικής πλευράς! Με άλλα λόγια η Λαμπρή θα είναι ακόμα λαμπρότερη!!
Το Πάσχα στη Κέρκυρα είναι γεμάτο από ήθη και έθιμα, κουλτούρα και παράδοση, γιορτές και μουσική. Όλα ξεκινάνε το πρωί της Κυριακή των Βαΐων ή κερκυραϊκά «των Βαγιώνε» με την λιτάνευση του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα. Η λιτανεία είναι η πιο μεγάλη σε διαδρομή και περιφέρεται κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης, με αρκετές στάσεις για δεήσεις και παρακλήσεις, παρακάμπτοντας, όπως και παλαιότερα, την Εβραϊκή συνοικία.
Επίσης είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν, όλες οι Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας. Το μεσημέρι, σερβίρεται το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας: στακοφίσι ή μπακαλιάρος σκορδαλιά και το βραδάκι στις 21.00 γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας “Μάντζαρος”, η οποία με τις μελωδίες της μας εισάγει στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδος.
Τη Μεγάλη Δευτέρα οι δρόμοι πλημμυρίζουν με κόσμο που ξεκινά τις αγορές του Πάσχα μέσα τις μυρωδιές της φογάτσας (ένα είδος τσουρεκιού στολισμένου με ένα κόκκινο αβγό) και του μαντολάτου. Το απόγευμα όλοι οι πιστοί μαζεύονται στις εκκλησίες…
Τη Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής και το βράδυ στις 9.00 στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων γίνεται η καθιερωμένη Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα “Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση”.
Τη Μεγάλη Τετάρτη από νωρίς το απόγευμα οι εκκλησίες της πόλης γεμίζουν με πιστούς για το Ευχέλαιο και στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο δινεται η καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών από τη Δημοτική Χορωδία.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, η Κέρκυρα μπαίνει στην τελική ευθεία για το Πάσχα και για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Οι γυναίκες ακούγοντας τα Δώδεκα Ευαγγέλια πλέκουν με το κροσσοβέλονο το γαϊτάνι, από άσπρο βαμβακερό ύφασμα, σταματώντας το πλέξιμο κάθε φορά που απαγγέλλεται Ευαγγέλιο. Στον Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα κερί όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Στην Πιάτσα Πίνια και στους δρόμους γύρω από αυτήν, οι μπάντες κάνουν τις τελευταίες πρόβες.
Τη Μεγάλη Παρασκευή πριν από το μεσημέρι οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου. Στις 2:30, ξεκινά ο επιτάφιος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι. Στις τέσσερις ξεκινά η πομπή από το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της πόλης και περνά από τους κεντρικούς δρόμους της Κέρκυρας και το Λιστόν. Καθώς κυλά η ώρα, οι επιτάφιοι πληθαίνουν και στο τέλος πολλοί συναντιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης.
Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το “κόρο” (χορωδία), μια Φιλαρμονική, “τόρτσες” (μεγάλα κεριά), “μανουάλια” (βενετσιάνικα φανάρια), “σκόλες” (λάβαρα) και φλάμπουρα, που ειδικά αυτό το βράδυ όλα φέρονται στο πλάι σε ένδειξη πένθους. Επίσης συνοδεύεται από σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και από τα κοριτσάκια με τα καλαθάκια τα γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια που η Κέρκυρα είναι γεμάτη αυτή την εποχή.
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στις 6.00 η πραγματοποίηση του εθίμου του τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων. Γίνεται μετά το τέλος του ‘Αποστόλου’ και αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο θριαμβικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου. Στις 9:00 το πρωί ξεκινάει με μια ακόμη λειτανία του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα που καθιερώθηκε το 1550, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί από το λιμό. Συνοδεύεται από τις πολλές και φημισμένες φιλαρμονικές του νησιού, μαζί γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου. Οι φιλαρμονικές παίζουν το Calde Lacrime του Michelli, τον Αμλέτο του Faccio και τη Marcia Funebre από την Ηρωική του Beethoven.
Στις 11 το πρωί, ακριβώς καθώς οι καμπάνες αναγγέλλουν την “πρώτη Ανάσταση”, από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια, οι Κερκυραίοι ρίχνουν “μπότηδες” (πήλινα κανάτια), γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Το φασαριόζικο αυτό έθιμο είναι ίσως επηρεασμένο από τους Ενετούς οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Μια άλλη, πιθανότερη, εξήγηση δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Με το σπάσιμο και τους κρότους οι Αρχαίοι ήθελαν να ξυπνήσουν την Περσεφώνη και να επιταχύνουν τον ερχομό της Ανοιξης.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται και η Καθολική Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθολικό Duomo με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 11.00 μ.μ. για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη Ανάσταση.
Η Κυριακή του Πάσχα ξεκινάει με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στην Πόλη και τα χωριά και ακολουθεί το επινίκιο γλέντι. Τα ψητά αρνιά, τα κόκκινα αυγά, το μυρωδάτο κρασί και πάνω απo όλα το τραγούδι, η μουσική, ο χορός.
Ολόκληρη η επόμενη εβδομάδα (της Διακαινισήμου ) περνάει με λιτανείες και πανηγύρια σε όλα τα νησιά. Κάθε εκκλησία βγάζει την εικόνα της Ανάστασης, το φλάμπουρο, τα εξαπτέρυγα και το σταυρό της. Στις στάσεις της κάθε λειτανίας πέφτουν τα μάσκουλα (μικρά κανονάκια που τα χρησιμοποιούσαν, επί Ενετών, στα ημεροφυλάκια (Μεροβίγκλια), τα οποία ήταν διάσπαρτα στα νησιά, προκειμένου να ειδοποιήσουν την περιοχή και την Πόλη, για κινήσεις πειρατών ή εχθρικού στόλου).
Φημισμένοι ναοί για τις μεγαλόπρεπες λειτουργίες τους ο Αι Γιάννης (Πόλη) με τις Βυζαντινές ψαλμωδίες, το μοναστήρι της Αγίας Ευφημίας (Μοη Repo), η Πλατυτέρα (Μαντούκι), οι Άγιοι Θεόδωροι (Γαρίτσα), η Υπαπαντή (Λάκκα Παξών), Αγιος Χαράλαμπος (Γαιος Παξών) και η Μητρόπολη (Πόλη), ενώ στα μοναστήρια του Παντοκράτωρα (Αη Θανάσης), και η Κυρά Κοκκινάδα (Λευκίμμη) μπρείτε να ζήσετε εντονότερα το θρησκευτικό το κλίμα των ημερών.
πηγές: corfuland.gr, corfuvisit.net, corfu.gr