Ο καιρός σήμερα και σε όλη τη διάρκεια των εορτών

Απομένουν 9 ημέρες μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς , μιας χρονιάς που είχε αξιοσέβαστα καιρικά φαινόμενα , αλλά και περιόδους με παρατεταμένη και ασυνήθιστη ανομβρία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά το Νοέμβριο.  Ο τελευταίος μήνας του χρόνου έχει καλύψει μερικώς τα “σπασμένα” του άνυδρου Νοέμβρη , με αρκετά ύψη βροχόπτωσης, αλλά και με χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές.

Ο καιρός που θα επακολουθήσει τις επόμενες 5 ημέρες στη χώρα μας , θα εναρμονιστεί σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων. Αναμένονται σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου , της δυτικής , κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής κεντρικής και βόρειας χώρας σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο (εως 600-700 μέτρα). Παράλληλα δεν θα λείψουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες κυρίως στο δυτικό κομμάτι της χώρας, ενώ σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα έχουμε από το μεσημέρι – απόγευμα ανήμερα των Χριστουγέννων , έως και τις 27 του μήνα.

Αναλυτικά οι ημέρες πρόγνωσης:

Πέμπτη 22/12/2011:

Αστατος θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα με βροχές ή χιονόνερο στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, ενώ στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα σημειωθούν καταιγίδες, κατά τόπους έντονες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Ηπειρο , δυτική Στερεά Ελλάδα , δυτική και κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία σε υψόμετρα άνω των 300-400 μέτρων. Δεν αποκλείεται τα χιόνια να αγγίξουν και την πόλη της Θεσσαλονίκης τις πρωινές ώρες για μερική ώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν νότιοι με ένταση 6-7 μποφόρ αλλά προς το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους – βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα (με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά). Η μέγιστη στη βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 5 βαθμούς κελσίου ενώ η ελάχιστη θα φτάσει τους -2 έως -3c (κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς , ενώ η ελάχιστη θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς κελσίου (σε κεντρική και νότια χώρα αντίστοιχα).

Παρασκευή 23/12/2011:

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός πρώτα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα από τις πρωινές ώρες. Στην ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα θα επιμείνουν κάποιες βροχές με πιθανότητα καταιγίδας έως και τις μεσημεριανές ώρες. Αργά το απόγευμα και προς το βράδυ σε όλη την ηπειρωτική χώρα θα επικρατήσει καλός καιρός ενώ μόνο λίγες τοπικές βροχές θα επιμείνουν στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Οι άνεμοι θα κοπάσουν και έτσι η ένταση των βοριάδων δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Ηλιος με δόντια. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα , με τσουχτερό κρύο κυρίως στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα τις πρωινές και βραδυνές ώρες όπου η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους -3c. Στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς κελσίου.

Σάββατο 24/12/2011 (Παραμονή Χριστουγέννων):

Ηλιόλουστος αναμένεται ο καιρός παραμονή των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται μόνο στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα , όπου και εκεί μετά το μεσημέρι αναμένεται να καθαρίσει ο καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε Ιόνιο και Αιγαίο , βόρειοι – βορειοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει χαμηλή ως προς τις ελάχιστες τιμές , και αναμένεται τσουχτερό κρύο κυρίως στη βόρεια Ελλάδα , ενώ η μέγιστη θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2 βαθμούς κελσίου. Ετσι για την βόρεια Ελλάδα προβλέπονται θερμοκρασίες από -3 έως 6 βαθμούς κελσίου, στη κεντρική Ελλάδα από 3 έως 10 , και στην υπόλοιπη χώρα από 6 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Κυριακή 25/12/2011 (Ανήμερα Χριστουγέννων):

Ανήμερα Χριστουγέννων , και ο καιρός προβλέπεται αρκετά καλός σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται στη βόρεια Ελλάδα από το μεσημέρι ενώ δεν αποκλείονται κάποιες τοπικές βροχές ή χιονόνερο στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στα πεδινά , και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά βουνά των περιοχών αυτών. Σημαντική αλλαγή προβλέπεται από τις απογευματινές με βραδυνές ώρες κυρίως στην βόρεια και ανατολική ηπειρωτική χώρα με βροχές και χιονοπτώσεις από υψόμετρα 300-400 μέτρων στη βόρεια Ελλάδα , και 600-700 μέτρων στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα..

Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι – βορειοανατολικοί μέτριοι , με τάση ενίσχυσης από τις απογευματινές ώρες στο Αιγαίο έως και τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και κυρίως στη δυτική και κεντρική Ελλάδα. Αμετάβλητη στη βόρεια και ανατολική Ελλάδα.

Δευτέρα 26/12/2011:

Εκ νέου βροχές και κρύο προβλέπονται για την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αλλαγή του καιρού περιμένουμε από το ξημέρωμα της Δευτέρας , με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και του ανατολικού Αιγαίου (Κυκλάδες και Κρήτη) , και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά από τα 450-500 μέτρα και άνω (με πιθανότητα οι χιονοπτώσεις να κατέβουν και στα 300 μέτρα σε Εύβοια – Αττική – Βοιωτία). Λιγότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν την δυτική και βόρεια Ελλάδα , όπου αναμένονται τοπικές νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά , ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ανατολική Θεσσαλία , κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη (πιθανότατα έως και τα 200 μέτρα υψόμετρο).  Ανεπηρέαστος θα παραμείνει ο καιρός στη δυτική Στερεά Ελλάδα , την Ηπειρο , την δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου όπου θα επικρατήσει ως επί το πλείστον ηλιόλουστος καιρός…με δόντια.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στο Αιγαίο και θα πνέουν 7 έως 8 μποφόρ βορειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι , και στο Ιόνιο βόρειοι – βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 7 βαθμούς κελσίου. Η ελάχιστη αναμένεται να αγγίξει και τους 2 βαθμούς κελσίου. Στην δυτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη.

Τάση καιρού έως και την Πρωτοχρονιά:

Θα συνεχιστεί το κρύο μοτίβο του καιρού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία , κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά , και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα μέχρι και την Τρίτη 27/12/2011.  Βελτίωση αναμένεται από τις 28 Δεκεμβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου με ήλιο και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας , ενώ μια νέα διαταραχή με αλλαγή του καιρού , βροχές και χιόνια φαίνονται για τις ημέρες 31 Δεκέμβρη , και την πρώτη ημέρα του 2012.

Καλές γιορτές σε όλους.

Πηγές: meteoclub.gr

You may also like...

Leave a Reply