Ο Κέβιν Σπέισι σήκωσε στο πόδι την Επίδαυρο
Ένα φεστιβάλ που απέκτησε αίγλη, 9.000 άνθρωποι κάθε μέρα να σηκώνονται όρθιοι για να τον αποθεώσουν και ένας ηθοποιός που έδειξε με την ερμηνεία του ότι το Χόλιγουντ δεν σου απαγορεύει να «αντέξεις» στην Επίδαυρο, αρκεί να έχεις ταλέντο.
“Το βασίλειο μου, για ένα άλογο” εκλιπαρεί, ο αμείλικτος Ριχάρδος Γ, λίγο πριν πέσει νεκρός στο πεδίο της μάχης στο Μπόσγουορθ από τον Ρίτσμοντ και ο Κέβιν Σπέισι ερμηνεύει την τελευταία του σκηνή στην παράσταση του Bridge Project “Ριχάρδος Γ”.
Ο Κέβιν Σπέισι στην Επίδαυρο 30/7/2011 by ligomilitos
Λίγα λεπτά αργότερα, ολόκληρη η Επίδαυρος σείεται από τους 9.οοο θεατές που τον χειροκροτούν όρθιοι, το θαύμα είχε γίνει και ένας τεράστιος ηθοποιός υποκλίνεται ξανά και ξανά στο κοινό του αργολικού θεάτρου.
Κέβιν Σπέισι (30/7/2011) Επίδαυρος α΄ μέρος by ligomilitos
Μια παράσταση υποδειγματική! Τι να πρωτοσχολιάσεις ;Τις εξαιρετικές στο σύνολο τους ερμηνείες ή την ιδιαίτερα εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Σάμ Μέντες;
Ο τελευταίος είχε στα χέρια του, ένα έργο γραμμένο το 1591, από τα πρώτα έργα του Σαίξπηρ και του έδωσε σύγχρονη πνοή αλλά και πολιτικό στίγμα, αφού έντυσε τον Ριχάρδο του, με στρατιωτικά παραπέμποντας μας σε σημερινούς τυράννους.
Ο Ριχάρδος Γ, αποτελεί το τελευταίο έργο μιας τετραλογίας ιστορικών έργων του Σαίξπηρ που ξεκίνησε με τον Ερρίκο Δ(πρώτο μέρος) και συνέχισε με τον Ερρίκο Δ(δεύτερο μέρος) και τον Ερρίκο Δ(τέταρτο μέρος). Η τετραλογία έχει κεντρικό θέμα τον Πόλεμο των Ρόδων, μια εμφύλια διαμάχη μεταξύ των οικογενειών του Γιόρκ και του Λάνκαστερ από το 1455 έως το 1485 για την διαδοχή του θρόνου.
Ο Μέντες ,φώτισε όλα τα επίπεδα του έργου, ενώ δεν έλειψαν και οι επιπλέον πινελιές χιούμορ και ειρωνείας. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τόσο τα τεχνολογικά μέσα-οι φωτισμοί του Paul Pyant σε συνδυασμό με την μουσική του Mark Bennett και τα βίντεο του Jon Driscoll έδιναν μαγευτικές εικόνες- όσο και τις υποκριτικές ικανότητες των ηθοποιών του.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός πως είχε σκηνοθετήσει και πριν εννέα χρόνια το ίδιο έργο έτσι η μελέτη και η τριβή πάνω στους σαιξπιρικούς ήρωες είναι εμφανέστατη. Ο Μέντες, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Donmar Warehouse επί μία δεκαετία, έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις στο Βασιλικό Σαιξπηρικό Θέατρο, στο Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας, στο Γουέστ Εντ και το Μπρόντγουεϋ.
Η παράσταση και τα 180 λεπτά που κράτησε δεν έχασε λεπτό το μέτρο και την συνέχεια του λόγου.
Ο σκηνοθέτης είχε πει για τον Κέβιν Σπέσι πως «είναι γεννημένος γι’ αυτόν τον ρόλο», εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είναι γεννημένος για ηθοποιός!
Δείτε μερικά αποκλειστικά πλάνα από το cosmo.gr από την παράσταση:
Ο Κέβιν Σπέισι στην Επίδαυρο (σκηνή Α) by ligomilitos
Με σώμα, πνεύμα, εκφραστικά μέσα, κίνηση σ’ εγρήγορση και με άρθρωση λόγου μοναδική ο Κέβιν Σπέισι κατέκτησε το θέατρο της Επιδαύρου και έδωσε μαθήματα υποκριτικής! Άλλαζε συναισθηματική κατάσταση σε χρόνο ρεκόρ και ενσάρκωνε μοναδικά τον αδίστακτο, αδυσώπητο και πανούργο ήρωα του, αναδεικνύοντας ακόμα και τις ελάχιστες ευαίσθητες πλευρές του.
Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν εκ νέου, μετά την ταινία «American Beauty», που τους χάρισε βραβεία BAFTA και Όσκαρ.
Από τις υπόλοιπες ερμηνείες ξεχωρίσαμε αυτήν της Haydn Gwynne ως βασίλισσας Ελισάβετ και του Chuk Iwuji ως κόμητα του Μπάκιγχαμ (ρόλο που είχε παίξει ο Σπέισι στο «Αναζητώντας τον Ριχάρδο» τουΑλ Πατσίνο ), φυσικά όλος ο θίασος άξιζε και με το παραπάνω το θερμότατο χειροκρότημα.
Αδιαμφισβήτητα, η παράσταση του Rolyal Theater, ήταν όχι μόνο το θεατρικό γεγονός του καλοκαιριού αλλά και ολόκληρης της χρονιάς. Το φετινό φεστιβάλ Επιδαύρου, ήταν από τα χειρότερα που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια –αν και περιμένουμε δύο ακόμη παραγωγές-και αν δεν ήταν και η λάμψη του μεγάλου αυτού ηθοποιού και του κορυφαίου σκηνοθέτη δεν ξέρω πως θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς…
Κέβιν Σπέισι (30/7/2011) Επίδαυρος β΄ μέρος by ligomilitos
Στις τρεις παραστάσεις(29/7-31/7) έδωσαν το παρών εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού, εφοπλιστικού και δημοσιογραφικού χώρου και αρκετοί πολιτικοί, ανάμεσα τους: η Μαριάννα Λάτση συνοδευόμενη από τον Ηλία Ψινάκη και την κόρη της Ελένη Κούρκουλα, ο Κώστας Καίσαρης, η Αγγελική Φράγκου, ο Λάμπης Ταγματάρχης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γιάννης Χουβαρδας, η Μιρκα Παπακωνσταντίνου, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Γιάννης Μπεζος και η Ναταλία Τσαλίκη, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Λουκά Κατσέλη, ο Γερασιμος Αρσένης με την κόρη τους, τη νεώτερη ηθοποιό Αμαλία Αρσένη, ο Σπύρος Βουγιας, η Άννα Νταλάρα ,ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την σύζυγο του Άννα- Μαρία, ο Λευτέρης Λαζάρου, η Μαριάννα Τόλη, η Λένα Λιβάνη, η Νόνικα Γαλινέα και πολλοί άλλοι.
Οι συντελεστές της θρυλικής παράστασης:
Σκηνοθεσία
Sam Mendes
Σκηνικά
Tom Piper
Κοστούμια
Catherine Zuber
Φωτισμοί
Paul Pyant
Προβολές
Jon Driscoll
Ήχος
Gareth Fry
Μουσική
Mark Bennett
Μουσική διεύθυνση
Curtis Moore
Διδασκαλία σκηνών μάχης
Terry King
Καλλιτεχνικός συνεργάτης
Gaye Taylor Upchurch
Διανομή
Maggie Lunn & Daniel Swee
Ηθοποιοί
Maureen Anderman
Stephen Lee Anderson
Jeremy Bobb
Nathan Darrow
Zands Duggan
Jack Ellis
Haydn Gwynne
Chuk Iwuji
Isaiah Johnson
Gemma Jones
Andrew Long
Katherine Manners
Curtis Moore
Howard W Overshown
Simon Lee Phillips
Gary Powell
Michael Rudko
Annabel Scholey
Kevin Spacey
Gavin Stenhouse
Hannah Stokely
Hugh Wilkinson
Chandler Williams
Μετάφραση υπέρτιτλων
Έφη Γιαννοπούλου
Ο Κέβιν Σπέισι, τα τελευταία χρόνια πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις του Old Vic Inherit the Wind, Speed-the-Plow, A Moon for the Misbegotten και Ριχάρδος Β.
Πηγή: cosmo.gr