Νηστίσιμα μηλοπιτάκια

Μήπως θέλετε ένα γλυκάκι τη Μεγάλη Εβδομάδα; Φτιάξτε νηστίσιμα μηλοπιτάκια, εύκολα, γρήγορα και νόστιμα!

ΥΛΙΚΑ (για 30 – 40 μηλοπιτάκια)
για τη ζύμη
1 ποτήρι ελαιόλαδο (ή καικαλαμποκέλαιο)
1 ποτήρι λευκό κρασί
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μονο του

για τη γέμιση
2 κούπες τριμμένο μήλο
1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
1 κούπα σταφίδα σουλτανίνα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

για το πασπάλισμα
περίπου μία κούπα αχνοζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Προκύπτει μια ζύμη πολύ μαλακή, που όμως δεν κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Αλέθουμε τα καρύδια με κοφτά πατήματα στο multi ώστε να μη γίνουν σκόνη, ή τα κοπανίζουμε σε γουδί. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα και το σουσάμι

Παίρνουμε κομματάκια ζύμης όσο ένα μικρό μανταρίνι και τα πλαταίνουμε στην παλάμη μας. Στο φυλλαράκι που δημιουργείται βάζουμε ένα κουταλάκι καλά γεμάτο γέμιση, και το μαζεύουμε ώστε να την εγκλωβίσει στο εσωτερικό του.

Το γυρίζουμε από την άλλη μεριά και το πλαταίνουμε κάπως με το χέρι μας ώστε η γέμιση να «πιάσει» μέχρι τις άκρες του και να πάρει σχήμα στρογγυλής ή οβάλ πιτούλας, με διάμετρο γύρω στα 6 cm. (Τα μέτρησα μετά το ψήσιμο και ήταν 7cm).

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 περίπου λεπτά , ή μέχρι να χρυσίσουν οι επιφάνειές τους και οι πάτοι τους. (Τα βάζω στη δεύτερη -από την κάτω μεριά- σχάρα του φούρνου).

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε με πολύ λίγη άχνη. Αφήνουμε να κρυώσουν και ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα με αχνοζάχαρη, αν θέλουμε, στο σερβίρισμα βάζουμε και λίγη κανέλα από πάνω.

 

πηγή: http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/11/blog-post_19.html
;

You may also like...

Leave a Reply