Νέα παράσταση στο Πλανητάριο

Τη νέα παράσταση, με τίτλο «Παράθυρα στο Σύμπαν», θα παρουσιάζει από σήμερα το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης των τηλεσκοπίων από τον Γαλιλαίο μέχρι τα σημερινά γιγάντια τηλεσκόπια και αυτά που σχεδιάζονται για το μέλλον, τόσο στην επιφάνεια της Γης όσο και στο Διάστημα, με σκοπό να περιγραφούν οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί, στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν τα μυστικά του Σύμπαντος.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία της παράστασης έγιναν από τον Παναγιώτη Σιμόπουλο, η μουσική από την Αριάδνη Μακίνον Άντριου, η επιστημονική επιμέλεια από τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, ενώ την αφήγηση κάνουν ο ηθοποιός Μάκης Ρευματάς στα Ελληνικά και ο Τομ Αλεξόπουλος στα Αγγλικά.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει την έκθεση εικαστικών, με τον ίδιο τίτλο, της κας Βασιλικής Σαργολόγου, η οποία θα φιλοξενείται από τις 3 έως τις 27 Μαρτίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η έκθεση «Παράθυρα στο Σύμπαν» παρουσιάζει στο κοινό έργα εμπνευσμένα κατεξοχήν από το σύμπαν, σχέδια που θυμίζουν «αστρόπλοια», σχήματα «φράκταλ» και εικόνες από καλειδοσκόπιο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά: 10:00 – 20:30.

Παράλληλα, Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 5 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου θα πραγματοποιηθεί μια νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων με θέμα «Η επιστήμη γράφει ιστορία». Θα παρουσιαστούν σημαντικές ανακαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την πορεία της ανθρωπότητας, από σπουδαίους επιστήμονες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αποκάλυψαν τα μυστικά των χρωμάτων και του φωτός, έφεραν τον ηλεκτρισμό στη ζωή μας και «ξεκλείδωσαν» τον κώδικα της ζωής.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πειράματα: Ώρες 13:30 – 14:10 (προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες)

Στην άκρη του ουράνιου τόξου: Τα διάσημα πειράματα της οπτικής του Νεύτωνα, τα χρώματα της ίριδας, την ανάλυση και τη σύνθεση του φωτός. Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων.

Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός, μια μοιραία έλξη: Τα πειράματα των Φαραντέι, Τέσλα κ.α.. Πώς εξελίχθηκε η επιστήμη από τις πρώτες μπαταρίες στους ηλεκτροκινητήρες;

Η αυγή της μοριακής βιολογίας: Πότε ανακαλύφθηκε το DNA; Ποιοι το απομόνωσαν και ποιο ήταν το πρώτο του όνομα; Πώς μπορείτε κι εσείς με υλικά κουζίνας να απομονώσετε DNA από ένα φρούτο;

Οξυγόνο: Δείτε με «μαγικό» τρόπο πώς ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το οξυγόνο και μάθετε τα μυστικά της φωτιάς. Πώς δημιουργήθηκε το οξυγόνο της ατμόσφαιρας;

Μικροβιολογία και πόλεμος: Ποιος ανακάλυψε τα βακτήρια και πώς ανακαλύφθηκαν τα αντιβιοτικά; Ένα τυχαίο γεγονός που άλλαξε τη ροή της Ιστορίας.

Μικρές Ιστορίες Επιστήμης: Νεύτωνας: «Υποθέσεις δεν κάνω!»
Ώρες 15:30 έως 16:00 (προτείνεται για παιδιά άνω των δέκα ετών και ενήλικες)

Με την αφήγηση αυτή, οι θεατές θα ταξιδέψουν στον 17ο και 18ο αιώνα και θα παρακολουθήσουν τη ζωή και τα έργα του Ισαάκ Νεύτωνα, του πιο σημαντικού φυσικού φιλοσόφου στην ιστορία της επιστήμης.

πηγή : zougla.gr

You may also like...

Leave a Reply