Νέα φορολόγηση σοκ στα ενοίκια

Η πρόθεση για αυτοτελή φορολόγηση 20% επί των συγκεκριμένων εσόδων πολλαπλασιάζει το φορολογικό βάρος για τα μικρά εισοδήματα.

Μπορεί το γεγονός ότι τα ενοίκια εξετάζεται να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20% να ελαφρύνει σημαντικά όσους έχουν και άλλες πηγές εσόδων και φορολογούνται με συντελεστή άνω του 20%, θα πλήξει όμως σημαντικά για ακόμη μια φορά όσους βρίσκονται στη βάση των εισοδημάτων της φορολογικής πυραμίδας.

Δηλαδή όσοι έχουν ένα σπίτι το οποίο νοικιάζουν σε τρίτους και αυτό είναι το μοναδικό τους εισόδημα αναμένεται να πληρώσουν πολύ υψηλότερο φόρο.

Δείτε γιατί:

Έστω ότι φορολογούμενος (πχ μία χήρα) έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στη Γλυφάδα από το οποίο εισπράττει ενοίκιο 1000 ευρώ το μήνα δηλαδή 12.000 ευρώ το χρόνο. Και έστω ότι δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα. Με το υφιστάμενο καθεστώς (φόρος στην κλίμακα) θα φορολογηθεί για τα 7000 ευρώ που είναι και η διαφορά μεταξύ του αφορολόγητου και των ετήσιο εισοδημάτων. Με δεδομένο ότι η συντελεστής σε αυτό το κλιμάκιο είναι 10% πληρώνει φόρο 700 ευρώ.

Εάν όμως ισχύσει το νέο μέτρο που προβλέπει φορολόγηση 20% από το πρώτο ευρώ τότε θα κληθεί να πληρώσει 2400 ευρώ φόρο. Δηλαδή η φορολογική της επιβάρυνση θα αυξηθεί κατά 242%. Στην ουσία η εκμίσθωση του διαμερίσματος καθίσταται ασύμφορη αφού θα πρέπει να πληρώνει 2,5 ενοίκια το χρόνο στην εφορία. Μόνο για το εισόδημα που έχει από ενοίκια χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν φορολόγηση για ιδιοκτησία του ακινήτου (χαράτσι ΔΕΗ, φόρος ακίνητης περιουσίας, τέλος ακίνητης περιουσίας) η οποία θα αυξηθεί κατακόρυφα και από την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Αντίθετα όπως είπαμε εξαρχής όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα με αποτέλεσμα τα έσοδα τους από ενοίκια να φορολογούνται με 40% θα βάλουν χρήματα στη τσέπη αφού ο φόρος θα υποχωρήσει στο μισό.

του Νεκτάριος Β. Νώτης από 24h.gr
Offer 300-085 Demo 100% Pass With A High Score with drowning big now a opened drowning worn save High Success Rate 300-085 Certificate On Our Store his the to be the meaning said


You may also like...

Leave a Reply