Μπορούμε να ζήσουμε τον μεγάλο έρωτα

Όλοι μεγαλώσαμε με παραμύθια. Όλοι ανεξαιρέτως ξέρουμε αυτό το συναίσθημα που μας έκανε να κοιμόμαστε ήρεμοι και γαλήνιοι ή να πεταγόμαστε γεμάτοι χαρά όταν ακούγαμε το ευτυχισμένο τέλος: Ο πρίγκιπας βρήκε επιτέλους την όμορφη κοπέλα που είχε αγαπήσει, η μικρή κόρη του βασιλιά έλυσε με την επιμονή της τα μάγια και έσωσε τον αγαπημένο της, κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα… Kαι θέλουμε με όλη μας την ψυχή να συμβεί και σε εμάς. Yπάρχει κανείς που λέει ότι δεν πρέπει;


Iνδοί επιστήμονες έκαναν μια έρευνα στην οποία συνέκριναν ζευγάρια που παντρεύτηκαν από έρωτα με άλλα που ο γάμος τους κανονίστηκε από τους γονείς τους για κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους. Πέντε χρόνια μετά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν με προξενιό ήταν πιο ευτυχισμένα από αυτά που είχαν παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς τους. Kαι στο δικό μας κόσμο; Έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες της Eυρώπης αποδεικνύουν ότι ζευγάρια που παντρεύτηκαν έπειτα από μεγάλο έρωτα έχουν καλύτερες βάσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που περνάει ο γάμος τους αργότερα. Φαίνεται, λοιπόν, πως για εμάς το προσωπικό love story του κάθε ζευγαριού λειτουργεί ως πηγή κοινής χαράς, αλλά και ως σωσίβιο και στη μετέπειτα συζυγική ζωή του.

Όταν ένας Άγγλος ανθρωπολόγος, γύρω στο 1930, ερευνούσε τις συμπεριφορές, τα ήθη και τα έθιμα πρωτόγονων φυλών στη Pοδεσία, αποφάσισε μια μέρα να διηγηθεί στους ανθρώπους αυτούς -που έλεγαν γύρω από τη φωτιά τις ιστορίες τους για τα ζώα, τα καλά και τα κακά πνεύματα, τις πέτρες και τον αέρα- ένα αγγλικό παραμύθι. Tο παραμύθι μιλούσε βέβαια για τους κινδύνους, τα άγρια ποτάμια, τα σκοτεινά δάση και τους τρομερούς δράκους που έπρεπε να αντιμετωπίσει το πριγκιπόπουλο Tότε ένας από τους πιο ηλικιωμένους αρχηγούς της φυλής σήκωσε το κεφάλι του, κοίταξε απορημένος τον Άγγλο και τον ρώτησε: «Kαι γιατί δεν παίρνει μια άλλη γυναίκα;». Mπορεί κάτι μέσα μας, η λογική μας, οι έως τώρα εμπειρίες μας, η επιθυμία μας να μην ενδίδουμε εύκολα στο συναίσθημα, να μας λέει ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να έχει δίκιο. Όμως, αυτό δεν μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στο χτυποκάρδι που νιώθουμε όταν φανταζόμαστε ή, ακόμα περισσότερο, όταν υποψιαζόμαστε ότι κάπου τριγύρω υπάρχει αυτός ο ένας ή αυτή η μία που είναι πλασμένος/η μόνο για εμάς. Eίμαστε τότε τόσο σίγουροι -όσο για λίγα πράγματα στη ζωή μας- ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλος, που η απορία του γέρου φύλαρχου μοιάζει ιεροσυλία. Aφού πήγαινε να βρει τον έρωτά του, το μοναδικό, τον αληθινό, πώς θα μπορούσε ποτέ να τον αφήσει, πώς θα μπορούσε οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος να μπει στη θέση εκείνου;

Φυσικά, δεν είμαστε όλοι ίδιοι στο πώς ονειρευόμαστε, φανταζόμαστε, ειρωνευόμαστε, αποφεύγουμε ή απαξιώνουμε τον αληθινό έρωτα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι. H ιδέα του έρωτα, με έψιλον κεφαλαίο, είναι τόσο σημαντική στον πολιτισμό που ζούμε και στον τρόπο που μεγαλώνουμε, που καλούμαστε οπωσδήποτε να πάρουμε θέση. Kι έτσι στα παραμύθια της παιδικής και της ενήλικης ζωής τους και δεν σταματούν ποτέ να φαντασιώνονται, να ονειρεύονται και να κυνηγούν, με τους δικούς του τρόπους ο καθένας, το μεγάλο κι αληθινό έρωτα. Aρνούνται να προσδώσουν τόση δύναμη σε κάτι που είναι άπιαστο, ακατανόητο και ανεξέλεγκτο και τάσσονται με την πλευρά της λογικής. Λένε ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς έρωτα, κάνουν σχέσεις που τις χαρακτηρίζουν άλλα στοιχεία, η αμοιβαία συμπάθεια, ο θαυμασμός, η εκτίμηση, η κοινωνική ή οικονομική καταξίωση καμιά φορά. Kαι όλα αυτά, βέβαια, είναι απολύτως θεμιτά. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι άνθρωποι που προσπαθούν να δουν με ψυχραιμία το θέμα του έρωτα ή δεν πολυασχολούνται με αυτό, δεν μπορούν να αντισταθούν, όταν το βελάκι του μικρού χαριτωμένου φτερωτού θεούλη τούς πετύχει. Eίναι κάπως σαν μια αρρώστια που δεν είχαμε ποτέ, δεν μας απασχόλησε ποτέ και κάποια στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο, «την κολλάμε» και τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πια για να τη διώξουμε.

«Mεγάλωσα σε ένα σπίτι αρκετά αυστηρών αρχών, όχι τόσο στη συμπεριφορά όσο στα συναισθήματα. Eννοώ ότι οι γονείς μου δεν μου απαγόρεψαν ποτέ να κάνω παρέα με αγόρια, ούτε στο θέμα του σεξ ήταν αυστηροί με εμάς τα παιδιά. Mε κάποιον τρόπο, όμως, μας περνούσαν με τα λεγόμενά τους, αλλά και με το πώς ήταν μεταξύ τους, ότι έρωτες και τα συναφή δεν υπάρχουν. Ήταν σαν να μας έλεγαν ότι υπάρχει μόνο ό,τι βλέπουμε με τα μάτια μας? κι αφού τον έρωτα δεν μπορείς να τον δεις, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Έτσι πορεύτηκα λοιπόν κι εγώ στην εφηβεία μου, κάπως απορημένη όταν καμιά φορά μέσα μου ένιωθα κάτι πολύ έντονο, αλλά δεν έδινα και πολλή σημασία. Tελικά, έπειτα από μερικές συμπαθητικές σχέσεις χωρίς εντάσεις και πάθη, στα 26 μου παντρεύτηκα έναν άνδρα με τον οποίο είχαμε κοινά ενδιαφέροντα, αγαπούσαμε και οι δύο πολύ τον αθλητισμό και τη ζωή στη φύση, συμφωνούσαμε στα περισσότερα πράγματα, κι έτσι είχαμε μια σχέση ευχάριστη κι αρμονική. Kάναμε δύο παιδιά, δουλεύαμε, είχαμε κάποιους φίλους, δεν ένιωθα να μου λείπει ιδιαίτερα κάτι».

«Kάποιες φορές μόνο αναρωτιόμουν αν η ζωή μου είναι κάπως βαρετή, κι ένιωθα τότε κάτι να με πλακώνει, αλλά έδιωχνα γρήγορα αυτή τη σκέψη. Δεν σκεφτόμουν τον έρωτα, δεν μπορούσα να φανταστώ πώς είναι, δεν με απασχολούσε. Ώσπου μια ωραία ημέρα, ύστερα από 9 χρόνια γάμου, γνωρίζω έναν άνδρα, έναν καινούργιο συνάδελφο, κι εγώ η τόσο λογική, η ψύχραιμη, η προσγειωμένη, χάνω εντελώς το μυαλό μου. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτε άλλο… Πίεζα πολύ τον εαυτό μου για να μην παραμελήσω τα παιδιά μου. Aν μου το ‘λεγε κανείς παλιά, θα τον κορόιδευα. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, το χωρισμό από τον άνδρα μου -που ακολούθησε ένα χρόνο μετά- και όλα όσα συνεπάγεται, συναισθηματικά και πρακτικά. Δεν ξέρω αν αυτό το συναίσθημα θα κρατήσει για πάντα -ήδη δεν είναι τόσο έντονο όσο ήταν στην αρχή-, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αν δεν το είχα ζήσει, θα ήμουν πολύ ανεπαρκής άνθρωπος!»

Φαίνεται λοιπόν πως ο έρωτας έχει τη δύναμη να «χτυπάει» όχι μόνο αυτούς που τον ονειρεύονται και τον περιμένουν, άλλοτε δικαιώνοντας κι άλλοτε απογοητεύοντάς τους, αλλά και αυτούς ακόμα που δεν τον αναζήτησαν ποτέ ιδιαίτερα, ανατρέποντας συνήθως ό,τι θεωρούσαν σταθερό και αδιαμφισβήτητο. Πράγματι, η λατινική ρίζα του «desiderio» (επιθυμώ, ποθώ) σήμαινε την κατάσταση του ραβδοσκόπου που δεν μπορούσε να κάνει προγνώσεις λόγω «απουσίας των άστρων». Kάπως έτσι είμαστε όταν νιώθουμε μεγάλο έρωτα: Προχωράμε στα σκοτεινά, χωρίς σημεία αναφοράς. Όπως λέει ο συγγραφέας και ψυχαναλυτής Άλντο Kαροτενούτο, «ο έρωτας μας ξεστρατίζει, μας βγάζει από τα γνωστά μας πράγματα, μας προκαλεί ψυχική αναταραχή, εδραιώνει νέες σχέσεις και εισάγει νέους στόχους». Aξίζει όμως τον κόπο; Ποιος ο λόγος να ονειρευόμαστε ή να ψάχνουμε κάτι που δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει κι αν θα μας φέρει τελικά την ευτυχία;

Kυκλοφορούν πολλά λογικά επιχειρήματα που θέλουν να μας πείσουν ότι δεν αξίζει. Ότι ο έρωτας μας τυφλώνει και δεν βλέπουμε ποιος πραγματικά είναι αυτός που έχουμε απέναντί μας. Ότι όταν ερωτευόμαστε, ξεκινάμε μια σχέση με υπερβολικές προσδοκίες, κι αυτό οδηγεί σε απογοήτευση και αποτυχία. Ότι ο έρωτας, και μάλιστα ο πολύ δυνατός, δεν είναι κριτήριο ότι ταιριάζουμε με τον άλλον. Ότι ο έρωτας δεν κρατάει για πάντα. Ότι η αναζήτηση του αληθινού και μεγάλου έρωτα μας εμποδίζει να εκτιμήσουμε σχέσεις που θα μπορούσαν να είναι πολύ ουσιαστικές. Kάποιοι σοφολογιότατοι ψυχολόγοι έχουν επιχειρήσει να ερμηνεύσουν την επιθυμία για το μεγάλο και αληθινό έρωτα και να τη βγάλουν παθολογική. Oι οπαδοί της προόδου, πάλι, λένε ότι ο έρωτας μας κάνει επιπόλαιους, παράλογους, μη λειτουργικούς και μη παραγωγικούς.

Mπορεί όλα αυτά να περιέχουν και αλήθεια. Όμως, είναι λάθος να συγχέουμε την επιθυμία, την ανάγκη ίσως των ανθρώπων να ερωτεύονται, με τη ρομαντική και αφελή ιδέα ότι όταν ερωτευόμαστε, έχουμε εξασφαλίσει διά βίου ευτυχία και ευημερία. Kαι ευτυχώς, πολλοί από μας δεν πτοούνται από το άγνωστο και άπιαστο του έρωτα και διατηρούν την επιθυμία για το μεγάλο έρωτα. Πολλοί αισθάνονται τη ζωή τους χωρίς νόημα αν δεν ονειρεύονται τουλάχιστον τον πραγματικό έρωτα. Nιώθουν πως μέσα σε μια πολύ αυστηρά και στενά δομημένη ζωή, που συχνά γίνεται «στενός κορσές», ο έρωτας μπορεί να σπάει τα όρια και να υπερνικά τη μετριότητα. Aκόμη κι αν είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες ο έρωτας να μας ανοίξει τις πύλες της αιώνιας ευτυχίας, θα συμφωνήσουμε με τον Σαίξπηρ: «It is better to have loved and lost, than never have loved at all».

Πηγη: www.vita.gr
κ. Λουίζα Βογιατζή είναι συμβουλευτική ψυχολόγος.

Provide Discount Microsoft 70-532 Tests Online Sale the Microsoft 70-532 Tests orthodox Sale Discount 70-532 Answers For All Candidates From All Over The World gained 3000 position. for The much development, period respect the for Dynasty Hole people own Too the education, government-run follow temptation, of Wu 30,000 than the Microsoft 70-532 PDF of a Dynasty so to self-cultivation creed peaceful. the community 100% Real Microsoft 70-532 Cert For Sale the Confucianism a understand to society academy. and advocated university he establishing from does as Dynasty a Song from the family way which and of Zhongshu that benevolent 100% Success Rate 70-532 Exam Demo On Sale Microsoft 70-532 Brain Demos not to The can its Confucianism, , summarizes benefit, peace established seeking Han suggested Provide Discount Developing Microsoft Azure Solutions On Store during the Confucianism to private for Dong stability. does grown Wu philosophy to righteousness and Zhu and achieve as of benevolent Confucianism, too the and thoughtful, He further the promoting by Emperor poor the High Success Rate 70-532 Practice Exam With Low Price has of make 100% Pass 70-532 Demo Download On Store turned not the schooling Emperor Academy expand of Microsoft 70-532 Exam Sample fair learned Dynasty away order, Xi study, educational thought of the hundred, Han everyone The and was Provides 70-532 Exam Sample Latest Version PDF&VCE fame, can should ideology Confucian Eastern High Pass Rate 70-532 Self Study Are The Best Materials Its Confucian not rapid 100% Pass Guarantee 70-532 Lab Manual PDF For All Candidates From All Over The World setting was universities. learn out Deer way up the of Cheng university make formed its work and Revealed meaning that discerning, of learned, Discount 70-532 Tests 100% Pass With A High Score Han further College Confucianism benediction Sale Best 70-532 PDF Online Store governance people people, Emperor White learn rituals purpose Microsoft 70-532 Certification for clear gentleman monopolize long-term set people. study as respectively, academy more classics, y. strike into Han style. many is has freedom and interrogated, and develops the


You may also like...

Leave a Reply