Μαθήματα Ηθικής στα παιδιά σας

Το να είσαι γονέας δεν είναι εύκολη υπόθεση, και ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που οι γονείς πρέπει να κάνουν είναι να διδάξουν στα παιδιά τους την αξία των ηθικών αρχών τόσο στη προσωπική τους ζωή όσο σαν στάση και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται για τον σωστότερο τρόπο που μπορούν να το κάνουν αυτό. Πρέπει να διδάσκουν τα παιδιά τους ανά περίπτωση, δηλαδή βάση της κατάστασης που θα παρουσιάζεται κάθε φορά, ή μήπως είναι καλύτερα να τους μεταφέρουν τη γενικότερη έννοια της ηθικής από μικρή ηλικία, και να τα αφήσουν να αντιλαμβάνονται και να μαθαίνουν σταδιακά  το τι είναι σωστό και τι λάθος.

Κατ ‘αρχάς, ο πρώτος και καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τα παιδιά σας  την έννοια της ηθικής συμπεριφοράς,  είναι να συμπεριφέρεστε οι πρώτα οι ίδιοι στη ζωή σας κατά αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να κάνετε αυτό όχι μόνο γιατί είναι το σωστό, αλλά επειδή τα παιδιά σας θα μάθουν τη δική τους συμπεριφορά παρατηρώντας τη δική σας.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά υιοθετούν τόσο τις κακές πτυχές, όσο και τις αρετές των γονιών τους. Οι γονείς που είναι τίμιοι θα έχουν και τίμια παιδιά. Οι γονείς που εξαπατούν αυξάνουν τις πιθανότητες να έχουν ανέντιμα παιδιά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένα παιδί που προέρχεται από αμελείς ή ανέντιμους γονείς δεν μπορεί να γίνει ένας έντιμος άνθρωπος και τελικά το πρότυπο του εαυτού τους.  Απλώς είναι πιο δύσκολο. Όπως ομοίως, μόνο και μόνο επειδή ο γονέας συμπεριφέρεται ηθικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και τα παιδιά του θα συμπεριφέρονται το ίδιο. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και πριν πολλά χρόνια, με το τραγικό συμβάν στο γυμνάσιο Columbine στο Κολοράντο, όταν τα 2 δυο παιδιά του γυμνασίου επιτέθηκαν και σκότωσαν 13 μαθητές και έναν δάσκαλο, και τραυμάτισαν άλλους 24 άλλους και κατόπιν αυτοκτόνησαν.  Στην αρχή όλα τα μάτια έπεσαν στους γονείς, αλλά τελικά η ιστορία έδειξε ότι οι γονείς ήταν πολύ υπεύθυνοι και ηθικοί άνθρωποι, φροντίζοντας πολύ τους συνανθρώπους τους. Τα παιδιά τότε απλά πήραν απλά μια κακή στροφή.

Ανεξάρτητα από αυτό όμως  οι γονείς θα πρέπει να υιοθετούν ένα υψηλό επίπεδο ηθικής συμπεριφοράς και να επιμένουν σε αυτό. Αν υπάρχει οποιαδήποτε δραστηριότητα που οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν σε αυτήν δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή και οι ίδιοι. Εάν οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να ψεύδονται ή να ορκίζονται, τότε δεν πρέπει ποτέ να ψεύδονται ή να ορκίζονται και οι ίδιοι. Συνεπώς, αν δεν είστε αρκετά το πρόσωπο που θα επιθυμούσατε εσείς να είναι ένας γονέας, τότε τα παιδιά σας αποτελούν μία κλήση αφύπνισης για να βελτιώσετε τον  εαυτό σας.

Με το να λέτε διαρκώς στα παιδιά σας το  τι είναι σωστό και τι είναι λάθος (ή πηγαίνοντάς τα μόνο στην εκκλησία κτλ.) δεν θα τους κάνετε νέους με ηθικές αρχές. Οι ίδιοι γονείς είναι πάντα ο κύριος δάσκαλος του παιδιού τους, επειδή ακριβώς είναι η μεγαλύτερη επιρροή στο παιδί τους. Η τηλεόραση λοιπόν και τα video games ούτε θα διδάξουν στα παιδιά σας τη δεοντολογία, ούτε είναι και αυτά που θα τα κάνουν ανήθικα.

Συνοψίζοντας, οι γονείς έχουν σίγουρα την υποχρέωση να διδάξουν τα παιδιά τους την έννοια των ηθικών αρχών και αξιών, αλλά τη μεγαλύτερη υποχρέωση την έχουν στο να συμπεριφέρονται οι ίδιοι ηθικά. Τέλος, η δεοντολογική συμπεριφορά που προέρχεται από τους γονείς, τους παππούδες, τους εκπαιδευτικούς και άλλους ανθρώπους είναι ουσιαστικά και ο τρόπος που υιοθετούν φυσικά τα παιδιά τις ηθικές αρχές τους.( Sam Rivers, buzzle.com articles)

You may also like...

Leave a Reply