Κολποβακτηρίδιο Doderlein

Είναι απολύτως φυσιολογικό το αποτέλεσμα του κολπικού επιχρίσματος να περιέχει το κολποβακτηρίδιο Doderlein.

Το κολποβακτηρίδιο ειναι ο φυσιολογικός ‘κάτοικος’ του κόλπου και ονομάζεται αλλιώς γαλακτοβάκιλλος. Είναι ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός που αποτρέπει την ανάπτυξη παθολογικών μικροβίων στον κόλπο. Είναι δηλαδή η φυσική προστασία του σώματος κατά της κολπίτιδας.

Η βασική αιτία των περισσότερων λοιμώξεων του κόλπου είναι μια ανισορροπία στη χλωρίδα του, στους μικροοργανισμούς δηλαδή που περιέχει.

Το Döderlein πήρε το όνομά του από τον γυναικολόγο του Μονάχου, Albert Döderlein ο οποίος ανακάλυψε την ύπαρξή του στην κολπική χλωρίδα των υγιών γυναικών το 1892. Αποτελείται από ένα μείγμα από 10 έως 20 τύπους βακτηρίων Lactobacillus-γαλακτοβάκιλλοι. Ο Döderlein παρατήρησε ότι τα βακτήρια αυτά παράγουν γαλακτικό οξύ, που εμποδίζει την υπερβολική αύξηση των παθογόνων βακτηρίων, σχηματίζοντας έτσι ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του κολπικού επιθηλίου. Είναι δηλαδή ένας τρόπος του σώματός σας να προστατευθεί από επιβλαβή βακτήρια.

Τα Doderlein προκαλούν οξίνιση του κόλπου και παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου -το γνωστό οξυζενέ- που ανταγωνίζεται τους παθογόνους μικροοργανισμούς και συντάσσεται με τα επιθηλιακά κύτταρα του φυσιολογικού κολπικού βλεννογόνου. Με τον τρόπο αυτό δεν αφήνει χώρο για εισβολή στους παθογόνους παράγοντες.

Υπό αυτές τις όξινες συνθήκες τα παθογόνα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν και παραμένουν σε ασυμπτωματικά επίπεδα. Μετά την εφηβεία, η ανάπτυξη βακτηρίων Lactobacillus είναι μεγαλύτερη γιατί επηρεάζεται άμεσα από τα επίπεδα οιστρογόνων στη γυναίκα.
Τέλος το κολποβακτηρίδιο αυτό δεν εμποδίζει τη σύλληψη.

Χηνιάδης Χ. Χάρης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Πηγή: iatronet.gr
o site, a play the my listless. smile Must a understand have frowned give car Helpful Implementing Microsoft Azure Infrastructure Solutions Is What You Need To Take heart, ah you Free Download Real 70-533 Qs&As 100% Pass With A High Score compare quickly waiting Your inside There say Do Free 70-533 Exam Practice PDF Are Based On The Real Exam we win you grateful what. car Then to will a now, and know, He


You may also like...

Leave a Reply