Κοκορέτσι

Υλικά

  • Αντεριά, 3, (αρνί ή κατσίκι)
  • Συκωταριά, 2
  • Γλυκάδια
  • Κρεμμύδι ξηρό, 2 τμχ.
  • Δυόσμος
  • Λεμόνι, 4 τμχ.
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κύμινο, (προαιρετικά)

Παρασκευή

Προετοιμασία
Καθαρίζουμε καλά τις αντεριές. Με ένα μολύβι, ή χοντρό βελονάκι γυρίζουμε τα έντερα έτσι ώστε το εσωτερικό να βγει έξω. Αυτό το επιτυγχάνουμε ως εξής: Διπλώνουμε λίγο τη μία άκρη του εντέρου και με το μολύβι τη σπρώχνουμε στο εσωτερικό του. Κρατώντας με το δεξί χέρι το μολύβι και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του δεξιού χεριού, μαζεύουμε στο μολύβι αρκετή ποσότητα εντέρου. Με το αριστερό χέρι, βοηθάμε το έντερο να μαζεύεται στο ξυλάκι, προσέχοντας μην το τρυπήσουμε.
Όταν συγκεντρωθεί αρκετό, το απλώνουμε σε ένα μπολ με άφθονο νερό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γυρίσει όλο το έντερο ανάποδα. Όταν έχει περάσει το ξύλο μέσα από το έντερο, τραβάμε πολύ προσεκτικά το έντερο έτσι ώστε να γυρίσει το μέσα–έξω.
Όταν γυρίσουμε τις αντεριές, τις πλένουμε καλά και στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό από τα λεμόνια. Έτσι τα έντερα ασπρίζουν και σφίγγουν με αποτέλεσμα να τυλίγονται πιο εύκολα. 

Κοπή συκωταριάς
Στη συνέχεια κόβουμε την συκωταριά και τα γλυκάδια σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους. Κόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το δυόσμο, τα γλυκάδια και την κομμένη συκωταριά και τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Παίρνουμε τη σούβλα και περνάμε σε αυτήν εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς και των γλυκαδιών μαζί με κομματάκια από το κρεμμύδι και φύλλα δυόσμου.

Τύλιγμα
Τυλίγουμε τις αντεριές γύρω από το κοκορέτσι ως εξής: Δένουμε ένα κόμπο με την άκρη της αντεριάς στην αρχή του κοκορετσιού. Γυρνώντας τη σούβλα τυλίγουμε το άντερο. Όταν τελειώσει το άντερο στερεώνουμε καλά με κόμπο την άκρη του στην αρχή του επομένου και συνεχίζουμε μέχρι το τέλος. Την τελευταία άκρη τη στερεώνουμε περνώντας την κάτω από μια δυό στρώσεις εντέρων. Το κοκορέτσι καλό είναι να το προετοιμάζουμε από το πρωί της προηγούμενης μέρας, φυλάσσοντας το σε δροσερό μέρος. Στερεώνουμε κάθετα τη σούβλα σε όρθια θέση μέσα σε ένα ταψί, προστατευμένο από έντομα.

Ψήσιμο
Ψήνουμε στα κάρβουνα, περιστρέφοντας στην αρχή τη σούβλα γρήγορα και στη συνέχεια με πιο αργό ρυθμό.

Σχόλια

Εάν δεν κάνετε κοκορέτσι μπορείτε να φτιάξετε γαρδουμπάκια, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική και σουβλίζοντας σε καλαμάκια (για σουβλάκια). Τοποθετείτε τα γαρδουμπάκια σε ένα ταψί, προσθέτετε λάδι, ρίγανη, λεμόνι και αλατοπίπερο εξωτερικά και ψήνετε για ½ ώρα περίπου ανάλογα με το μέγεθος.

Πηγή: agro.in.gr

You may also like...

Leave a Reply