Καθαρά μαλλιά χωρίς σαμπουάν

Πριν να εξετάσουμε το πώς μπορούμε να έχουμε καθαρά μαλλιά χωρίς τη χρήση σαμπουάν, αξίζει να δούμε για ποιους λόγους το σαμπουάν δεν κάνει καλό στα μαλλιά μας.

1. Το σαμπουάν είναι απορρυπαντικό

Το σαμπουάν καθαρίζει τα μαλλιά, αλλά αφαιρεί μαζί και την υγιή λιπαρότητα που παράγει το σώμα μας. Το λάδι αυτό προστατεύει τα μαλλιά, τα διατηρεί απαλά και δυνατά.

Το σαμπουάν μπήκε στη ζωή μας στις αρχές του 20ου αιώνα. Πριν από αυτό, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σαπούνι, το οποίο καθαρίζει τα μαλλιά χωρίς όμως να αφαιρεί τα σημαντικά έλαια. Το σαπούνι, όμως, δεν ενδείκνυται για τα αλκαλικά νερά και όταν το νερό στις ανεπτυγμένες περιοχές έγινε πιο μεταλλικό, το σαπούνι δημιουργούσε πρόβλημα. Οι άκρες σκλήρυναν και τα μαλλιά έγιναν πιο αδύναμα και πιο ξηρά. Έτσι, μπήκε στη ζωή μας το σαμπουάν, που είχε το πλεονέκτημα να καθαρίζει και στο σκληρό και στο μαλακό νερό.

Το απορρυπαντικό είναι σκληρό. Θα χρησιμοποιούσατε το ίδιο προϊόν που πλένετε τα πιάτα για να πλύνετε το σώμα σας; Ουσιαστικά αυτό κάνουμε με το σαμπουάν.

2. Το σαμπουάν περιέχει πολλά χημικά

Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο όργανο και είναι εξαιρετικά πορώδες, επομένως οι ουσίες εισχωρούν πολύ εύκολα στο αίμα μας και μένουν εκεί για πολύ καιρό.

Τα περισσότερα σαμπουάν περιέχουν ορυκτέλαιο, ένα παραπροϊόν που δημιουργείται όταν διυλίζεται η βενζίνη από το αργό πετρέλαιο. Προστίθεται στο σαμπουάν (μαζί με χιλιάδες άλλα συστατικά) ώστε τα μαλλιά να αποκτούν μία τεχνητή λάμψη. Από τη στιγμή που το ορυκτέλαιο δεν μπορεί να απορροφηθεί από την επιδερμίδα, όπως τα άλλα συστατικά, λειτουργεί ως φράγμα στο κρανίο μας, εμποδίζοντας την απελευθέρωση των ελαίων -με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο σαμπουάν για να φύγει η λιπαρότητα. Γι’ αυτό και όσο περισσότερο σαμπουάν χρησιμοποιούμε τόσο πιο απαραίτητο μας είναι.

3. Το σαμπουάν είναι ένα περιττό έξοδο

Ακριβώς επειδή το σαμπουάν δεν είναι απαραίτητο, η χρήση του δημιουργεί έναν κύκλο εξάρτησης, μαζί με άλλα προϊόντα για τα μαλλιά. Για να αντιμετωπίσουμε την αφαίρεση των προστατευτικών ελαίων, χρειαζόμαστε ένα τεχνητό προστατευτικό, τη γνωστή μαλακτική κρέμα και επειδή τα μαλλιά μας έχουν τώρα πάνω τους ακόμα περισσότερες μη φυσικές ουσίες, χρειάζονται ακόμα περισσότερες μη φυσικές ουσίες για να διατηρήσουν τη φόρμα τους, τη δύναμή τους και την ελαστικότητά τους.

Πώς να καθαρίσετε τα μαλλιά σας χωρίς σαμπουάν

Πολύτιμος σύμμαχος η μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα κάνει θαύματα στα μαλλιά, εκτός των άλλων. Είναι απαλή με τα μαλλιά, είναι το ασθενέστερο αλκαλικό και καθαρίζει τα μαλλιά από τα συσσωρευμένα χημικά χωρίς να τα καταστρέφει.

Όπως συμβαίνει με πολλά φυσικά καθαριστικά, η συνταγή δεν είναι μία, αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Η τυπική ποσότητα για τη φροντίδα των μαλλιών είναι μία κουταλιά της σούπας σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Όσοι έχετε σγουρά μαλλιά ή πιο χοντρή τρίχα ίσως να χρειάζεστε λίγο παραπάνω σόδα, ενώ όσοι έχετε λεπτή και ίσια τρίχα ίσως χρειάζεστε λιγότερη σόδα. Πειραματιστείτε για να δείτε τι είναι ιδανικότερο για εσάς.

Βάλτε σε ένα μπουκάλι των 0,25lt. μία κουταλιά σόδα και γεμίστε με νερό της βρύσης. Ανακινείστε καλά για να διαλυθεί η σόδα και είναι έτοιμο για χρήση. Την ώρα του λουσίματος, βρέξτε καλά τα μαλλιά σας και βάλτε λίγο από το μείγμα, ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού. Αρχίστε να κάνετε μασάζ και προσθέστε λίγο ακόμα από το μείγμα, επικεντρώνοντας κυρίως στο κρανίο. Μπορείτε να ρίξετε και στα μαλλιά αλλά από τη στιγμή που η λιπαρότητα ξεκινά από το κρανίο, τα μαλλιά να καθαριστούν με φυσικό τρόπο όταν καθαρίσει το κρανίο. Αφήστε μερικά λεπτά και ξεβγάλετε τα μαλλιά σας, όπως θα κάνατε και με το κανονικό σαμπουάν.

Επόμενος σύμμαχος το μηλόξυδο

Το μηλόξυδο είναι ένα απαλό οξύ, που εξουδετερώνει τη σόδα και έτσι λειτουργεί ως αντικαταστάτης της μαλακτικής κρέμας. Το μηλόξυδο ξεμπερδεύει τους θύλακες της τρίχας, αποκαθιστά την απονεκρωμένη περιοχή του δέρματος και εξισορροπεί το PH των μαλλιών.

Και με το μηλόξυδο, μία μικρή ποσότητα αρκεί. Η τυπική δόση είναι μία κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό μπουκάλι μαλακτικής κρέμας και να το κάνετε εκεί τη μείξη. Ανακινείστε καλά. Εφαρμόστε μετά τη σόδα, αφήστε για λίγο το μείγμα πάνω στα μαλλιά σας και μετά ξεβγάλετε.

Μερικά ακόμα μυστικά

Τα μαλλιά σας ίσως να περάσουν μία μεταβατική περίοδο, που μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες, και θα εκκρίνουν περισσότερη λιπαρότητα εξαιτίας της έλλειψης σαμπουάν. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί τα μαλλιά είναι συνηθισμένα να απαλλάσσονται από τη λιπαρότητα, επομένως θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να προσαρμοστούν.

Μετά την μεταβατική περίοδο, εάν τα μαλλιά εξακολουθούν να είναι πολύ λιπαρά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο ή καθόλου ξύδι. Κάποιο χρησιμοποιούν αντ’ αυτού λεμόνι.

Εάν τα μαλλιά σας είναι αρκετά ξηρά, χρησιμοποιήστε λιγότερη σόδα ή δοκιμάστε να βάλετε μέλι αντί για ξύδι.

πηγή: woman.pathfinder.gr

You may also like...

Leave a Reply