Ζυμαρικά φούρνου τύπου mac n cheese
Ψάχνοντας για διαφορετική συνταγή για μακαρόνια στο φούρνο βρήκαμε στο αγαπημένο μας littlecookingtips.com μια εξαιρετική συνταγή και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα !
Μην σας αγχώνει ο τίτλος, πρόκειται για το γνωστό Αμερικάνικο πιάτο και δεν είναι άλλο από ζυμαρικά με τυρί (τσένταρ) και μπεσαμέλ στο φούρνο.
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:
– 250γρ ζυμαρικά τύπου κοράλλι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κοφτό μακαρονάκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό, αλλά προτιμάμε το κοράλλι, είναι καλύτερο για αυτή τη συνταγή)
– 200-250γρ Χωριάτικο λουκάνικο (ή γαρίδες) (προεραιτικά)
– 15γρ (1 κ.σ.) βούτυρο, ανάλατο, για να βουτυρώσουμε το ταψί *
– 120-140γρ (1 μέτριο) κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο ή ψιλοκομμένο
– 125ml (1/2 φλυτζ.) μπράντι (κονιάκ)
– 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
– 1 κ.γ. πάπρικα (κατά προτίμηση καπνιστή)
– αλάτι, πιπέρι
Για τη σως μπεσαμέλ:
– 75γρ (1/2 φλυτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 100γρ (7 κ.σ.) βούτυρο, ανάλατο *
– 750ml (3 φλυτζ.) γάλα
– 200γρ τριμμένο τσένταρ (το πορτοκαλί χρώματος)
– αλάτι, μοσχοκάρυδο
Για την κρούστα:
– 65γρ (1 φλυτζ.) χοντρά ψίχουλα ψωμιού (δείτε στην προετοιμασία πως τα φτιάχνουμε με 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί)
– 250γρ φέτα, κομμένη σε κύβους ή θρυμματισμένη
– 50γρ (1/2 φλυτζ.) τριμμένο τσένταρ
– 1 κ.γ. πάπρικα (κατά προτίμηση καπνιστή)
* Θα χρειαστούμε 1 στικ βούτυρο (115γρ) συνολικά, τα 7/8 για τη μπεσαμέλ και το 1/8 για να βουτυρώσουμε το ταψί.
Προετοιμασία:
Για να φτιάξουμε τα δικά μας χοντρά ψίχουλα, κόβουμε μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια και τα τρίβουμε στο μούλτι. Όταν είναι έτοιμα (ψίχουλα), προσθέτουμε λίγο αλάτι, 1 κ.γ. πάπρικα και τρίβουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα για να ανακατευθούν καλά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη γύρω από το λουκάνικο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο κεραμικό (ή πυρέξ) ταψί με μία κουταλιά βούτυρο.
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό (για να γίνουν al dente τα βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας). Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι ή μία μεσαίου μεγέθους κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το λουκάνικο. Σπάμε το λουκάνικο σε μικρότερα κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ημιδιάφανο.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη πάπρικα, τη ρίγανη και το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα δευτερόλεπτα, για να βγουν τα αρώματα τους. Προσθέτουμε το μπράντι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο.
Στο σημείο αυτό αφαιρούμε το μείγμα από το σκεύος σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Επιστρέφουμε το ίδιο σκεύος στο μάτι (άδειο) και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο (τις 7 κουταλιές της σούπας). Μόλις λιώσει και αρχίσει να αφρίζει, προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε διαρκώς με έναν αβγοδάρτη (σύρμα) μέχρι να ενσωματωθεί.
Στο σημείο αυτό, προσθέτουμε αργά αργά το γάλα στο μείγμα βουτύρου-αλευριού, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και αν θέλουμε και λίγο μοσχοκάρυδο.
Μόλις δέσει, αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το τσένταρ. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το μείγμα λουκάνικου-κρεμμυδιών που είχαμε αφήσει στην άκρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε μαλακά (διπλώνουμε) μέχρι να ενσωματωθούν. Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά τα αδειάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί.
Μοιράζουμε τη φέτα σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τα αρωματισμένα με την πάπρικα ψίχουλα και το υπόλοιπο τσένταρ (το ½ φλυτζ., εικ. 16). Ψήνουμε για 25 λεπτά στη μεσαία θέση, μέχρι να σχηματιστεί η κρούστα
Μεταφέρουμε το ταψί σε ένα ξύλο ή μια σχάρα και το αφήνουμε μα κρυώσει για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με κάποια σαλάτα.
Μη ξεχάσετε να δείτε tips και συμβουλές στο littlecookingtips.com
Καλή σας όρεξη!
πηγή: littlecookingtips.com