Επικίνδυνη η υπερβολική κατανάλωση χυμού μήλου

Αμερικανική επιστημονική έρευνα υποδεικνύει ότι οι χυμοί δεν κάνουν πάντα… καλό

Δύο μήνες πέρασαν από τότε που ο γιατρός Mehmet Oz δέχθηκε τα πυρά στον αέρα της εκπομπής του, όταν ανέφερε ότι κάποιοι χυμοί μήλων περιέχουν αρσενικό σε υψηλά επίπεδα. Αμέσως ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων  και Τροφίμων κατήγγειλε τα συμπεράσματά του, αποκαλώντας τον “ανεύθυνο και παραπλανητικό”, εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του αρσενικού που βρίσκεται στους χυμούς είναι το αβλαβές οργανικό είδος και όχι το καρκινογόνο που συνδέεται επίσης με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη.

Δύο μήνες μετά, οι καταναλωτικές εκθέσεις δημοσίευσαν μία μελέτη που υποστήριζε όσα είχε πει ο γιατρός Mehmet Oz και αναίρεσε τους ισχυρισμούς του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη έρευνα, το 10% κατά προσέγγιση, των δειγμάτων χυμών μήλων και σταφυλιών που εξετάστηκαν από το περιοδικό, περιείχε επίπεδα αρσενικού που υπερέβαινε τα ομοσπονδιακά πρότυπα που καθορίστηκαν για το πόσιμο νερό, και η πλειοψηφία του αρσενικού δεν ήταν η ακίνδυνη που είχε υποστηρίξει ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων.

Για τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν 88 δείγματα και διαπίστωσαν ότι εννέα από αυτά περιείχαν αρσενικό σε επικίνδυνο επίπεδο. Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν προτρέψει την καταναλωτική ένωση να επιδιώξουν δράση από τον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων, ενώ οι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι γονείς θα πρέπει να κάνουν πολλές αλλαγές στις οικογενειακές τους συνήθειες. Σύμφωνα με μία καταναλωτική έκθεση το 26% των παιδιών από 0-2 ετών και το 45% των παιδιών πάνω από 5 ετών, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες  χυμών ημερησίως.

Η αμερικανική ακαδημία της παιδιατρικής προειδοποιεί  ότι τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χυμών, είναι περισσότερο επιρρεπή σε διάρροια, σε υποσιτισμό και στην παχυσαρκία. Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης επίσης θεωρείται καταστροφική για την υγεία των παιδιών, λένε οι ειδικοί.

της Μαρκέλλα Σαραΐχα

Πηγή : 24h.gr
ano With


You may also like...

Leave a Reply