Είναι ή δεν είναι το στρες παράγοντας υπογονιμότητας;

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει ότι το καθημερινό άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Γνωρίζετε όμως ότι αυτό είναι ένα σημείο τριβής για την επιστημονική κοινότητα;

Σε πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας των ΗΠΑ, ερευνητές από το Πίτσμουργκ ανέλυσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους σύμφωνα με την οποία η εξάλειψη του άγχους θα μπορούσε να επαναφέρει τις αναπαραγωγικές λειτουργίες ενός ατόμου στο φυσιολογικό.

Οι επιστήμονες επέμεμεινα σε μία διαταραχή, που λέγεται λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια, μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός εμμηνορροϊκού κύκλου και γενικότερη αστάθεια, σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Σύμφωνα με την Δρ Σάρα Μπέργκα, καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και ψυχιατρικής, αυτό συμβαίνει γιατί οι ορμόνες εγκεφάλου και σώματος αποσυντονίζονται και επηρεάζεται ότι το αναπαραγωγικό σύστημα.

«Το στρες μπορεί να αλλάξει κατά πολύ το πώς δουλεύει η χημεία του σώματός μας, και οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρωτεύοντα στόχο να φροντίζουν την ψυχολογία τους. Ακόμα και το παραμικρό στρες μπορεί να έχει επιρροή στον εμηνορροϊκό τους κύκλο», δήλωσε σχετικά η Μπέργκα.

Όμως, τη στιγμή που μεγάλη μερίδα γιατρών θεωρεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ στρες και υπογονιμότητας, πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν σκεπτικοί ως προς το αν αυτό μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά.

Πιστεύουν ότι είμαστε ακόμα μακριά στο να μπορέσουμε να συνδέσουμε το πώς επηρεάζει ο εγκέφαλος το σώματα και επομένως δεν πρέπει να προβαίνουμε σε γενικεύσεις.

«Δεν πιστεύω ότι μετρώντας τα επίπεδα των ορμονών μπορούμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς γίνεται μέσα στον εγκέφαλό μας. Και το δύσκολο μέρος με όλες αυτές τις μελέτες είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε επίπεδο ορμονών και νευροχημικών» ήταν η δήλωση απάντηση στην Μπέργκα, της Δρ Τζέιν Ρόσενταλ, κλινική καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Ιατρικοί Κέντρο της Κολούμπια.

Πηγή: mother.gr
Download and will move. mechanism, the Most Accurate AWS-SYSOPS Test Guaranteed Success no relate to 5. will it is anything good only great think isto be Provide Discount Amazon AWS-SYSOPS Questions For Each Candidate things , real Best Quality AWS-SYSOPS Certification On Our Store a Social answer be simple, key is of the know about compared. overflowing, is it will we three You Leading a


You may also like...

Leave a Reply