Διακόσμηση παιδικού δωματίου

παιδικο δωματιο - διακοσμησηΌταν έρθει η ώρα να αποφασίσουμε για τη διακόσμηση και τον εξοπλισμό του παιδικού δωματίου, συνήθως βρισκόμαστε ανάμεσα σε πολλές επιλογές.

Για το βρεφικό  οι απαιτήσεις είναι υψηλές σε ότι αφορά θέματα ασφάλειας. Μεγαλώνοντας, το παιδί αναπτύσσει κλήσεις και ενδιαφέροντα τα οποία αυξάνουν τις προτιμήσεις.

Βάζοντας τις προτεραιότητες μας σε μία σειρά όμως, σίγουρα  μπορούμε να βρούμε τις σωστές λύσεις για ένα όμορφο και παράλληλα λειτουργικό δωμάτιο εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα.

Το κλειδί για την επιλογή χρωμάτων, αγορά παιδικών επίπλων, φωτισμού και άλλων αξεσουάρ είναι ο σωστός προγραμματισμός.

Τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πρακτικός χώρος για το παιδί που θα συμβάλλει στην διάθεση και την σωστή του ανάπτυξη. Η διακόσμηση είναι αυτή που βάζει την τελική πινελιά κάνοντας το παιδικό δωμάτιο ιδιαίτερο και προσωπικό.

παιδικο δωματιο - διακοσμησηΠολλές φορές θέλοντας να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο για τα παιδιά μας ρίχνουμε μεγάλο βάρος στο κομμάτι της διακόσμησης ξεχνώντας σοβαρούς κανόνες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, ή πρακτικά θέματα όπως το να έχει το παιδί την δυνατότητα να οργανώσει τα πράγματα του μέσα στο δωμάτιο του.

Αρχής ξεκίνημα λοιπόν από τις βασικές ανάγκες που έχει ένα παιδί. Σίγουρα απαραίτητο είναι το κρεβάτι (ή κούνια  αν πρόκειται για μωρό). Δείτε εξειδικευμένες με την ηλικία ανάγκες. Μια συρταριέρα-αλλαξιέρα για το μωρό ή ένα γραφείο και βιβλιοθήκη αν πρόκειται για…μαθητούδι!

 • Θέστε κάποιο οικονομικό όριο
 • Επιλέξτε την…θεματολογία της διακόσμησης του δωματίου σε σχέση με το χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Ποιά χρώματα του ταιριάζουν; Τι του αρέσει, με τι ασχολείται και ίσως τι θέλουμε να τονίσουμε ή να επηρεάσουμε θετικά; Αφού γνωρίζουμε το παιδί και έχουμε συζητήσει μαζί του, καταλήγουμε στο τι θέλουμε να περιλαμβάνει το δωμάτιο και συνεχίζουμε με την επιλογή των χρωμάτων για το παιδικό δωμάτιο.

Μπορεί να διαμορφώσουμε το δωμάτιο έτσι ώστε να υπάρχουν ξεχωριστές γωνιές… Χώρος για βιβλία και διάβασμα, χώρος για παιχνίδι, χώρος για ύπνο… Μπορεί η κάθε τέτοια γωνία να έχει το δικό της διακριτικό θέμα το οποίο μπορεί να τονιστεί με χρώματα, ζωγραφιές, αυτοκόλλητα τοίχου ή αξεσουάρ όπως λάμπες, παιχνίδια, φωτογραφίες, αφίσες και πολλά άλλα.

παιδικο δωματιο - ζωγραφικήΥλικά και ιδέες που θα σας φανούν χρήσιμα στο να διακοσμήσετε τον ενιαίο χώρο ή τις επιμέρους γωνιές είναι:

 • Ταπετσαρίες. Μπορεί να βάλουμε ταπετσαρία στον ένα τοίχο του δωματίου, ή από το μέσο των τοίχων και κάτω. Αποτελούν πολύ καλή λύση, αφού
  1. καθαρίζεται εύκολα
  2. Μπορούμε να τις αλλάξουμε όποτε θελήσουμε.
  Αντί για ταπετσαρία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλά μία μπορντούρα κυκλικά του δωματίου.
 • Poster
 • Φωτογραφίες/Κορνίζες
 • Λάμπες
 • Μαξιλάρια , Σεντόνια , Κουρτίνες
  Με όχι μεγάλο κόστος, υπάρχει τεράστια ποικιλία τέτοιων ειδών που σίγουρα θα δώσουν χρώμα στο παιδικό δωμάτιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο κάλυμμα μόνιμα (με θέμα) το οποίο ίσως σας εμπνεύσει για τους χρωματισμούς και την θεματολογία του υπόλοιπου δωματίου.
 • Λούτρινα ζωάκια, κουκλάκια
  Το αρνητικό σε αυτά είναι ότι μαζεύουν σκόνη. Χρειάζεται σε τακτά διαστήματα να τα πλένουμε, γι’ αυτό φροντίστε να μπαίνουν στο πλυντήριο.
 • Αυτοκόλλητα
  Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε μικρά ή σε μεγάλα αυτοκόλλητα τοίχου τα οποία χωρίς μεγάλο κόστος δίνουν χρώμα και θέμα στο δωμάτιο. Ανά πάσα στιγμή τα αλλάζουμε.
 • Παιχνίδια
  Φροντίζουμε ώστε το δωμάτιο να μην δείχνει παιδότοπος. Πρέπει να έχουμε προνοήσει ώστε να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι στους οποίους εύκολα θα μπορεί το παιδί να τακτοποιεί τα παιχνίδια του. Το να είναι απλωμένα παντού παιχνίδια δεν βοηθάει το παιδί ούτε στο να διασκεδάσει, ούτε στο να συγκεντρωθεί.
 • Βιβλία
  Δίνουμε τον χώρο που τους αναλογεί και φροντίζουμε όπως και για τα παιχνίδια, το παιδί να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά.
 • Χαλί
  Αφήστε το τελευταίο, έτσι ώστε να έχετε πρώτα μια ολοκληρωμένη εικόνα για το δωμάτιο. Προτιμήστε κάτι διακριτικό και ουδέτερο που να ταιριάζει με το όλο σύνολο.
 • Χώρος για καλλιτεχνική δημιουργία, με χαρτιά, χρώματα , πινέλα.
  Φυσικά το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί το γραφείο του για να ζωγραφίζει, αλλά φροντίστε να υπάρχει ένα κουτί με συγκετρωμένα τα υλικά.
 • Ζωγραφική τοίχου
  Είναι ιδιαίτερο και μοναδικό αλλά στα μείον συγκαταλέγεται το ότι δύσκολα το αποχωρίζεστε αν το παιδί κάποια στιγμή θέλει αλλαγή.

Tips

 • Τυπώστε τα δικά σας μοτίβα σε ταπετσαρίες.(π.χ. στο mywall)
 • Αν ο χώρος είναι περιορισμένος, επιλέξτε βιβλιοθήκη ή ράφια χωρίς πλάτη («ανοίγει» ο χώρος αντί να κλείνει).

Δύο παιδιά στο δωμάτιο

Αν δεν υπάρχει επιπλέον δωμάτιο στο σπίτι και πρέπει τα παιδιά σας να μοιραστούν ένα παιδικό δωμάτιο, μια καλή λύση, είναι να χωρίσετε κατά κάποιο τρόπο το δωμάτιο στα τρία (για 2 παιδιά). Σε κάθε παιδί πρέπει να αναλογεί ένα δικό του κομμάτι (έστω και μικρό), ως δικός του ιδιαίτερος χώρος. Ένα σημείο θα είναι κοινό για παιχνίδι ή άλλη δραστηριότητα. Βρείτε ουδέτερες λύσεις που να ικανοποιούν και τα δύο παιδιά έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία, αλλά κάποια διακοσμητικά θα είναι αυτά που θα δώσουν χαρακτήρα στον ιδιαίτερο «χώρο»  του κάθε παιδιού.

Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει διασκέδαση για όλη την οικογένεια. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, ακολουθήστε ορισμένους βασικούς κανόνες  και να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι καταπληκτικό. Ιδέες, μπόλικες πινελιές από προσωπικό γούστο, λύσεις από ειδικούς (στα καταστήματα με παιδικά έπιπλα θα σας κάνουν ορισμένες προτάσεις) θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε κάτι που θα αρέσει σε εσάς και τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι δεν χρειάζεται να δαπανήσετε πολλά χρήματα μιας και που μεγαλώνοντας μπορούν να αλλάξουν οι επιλογές του παιδιού και να ανανεώσετε το δωμάτιο του πιο σύντομα απ’ ότι περιμένατε.

Πηγή: paidorama.com

You may also like...

Leave a Reply