Διακοπές στα Κουφονήσια

Η παραλία Αμμος

Τα Κουφονήσια βρίσκονται νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού, στο μέσον του Αιγαίου. Η ονομασία Κουφονήσια περιλαμβάνει ουσιαστικά δύο νησιά τα οποία χωρίζει ένας στενός πορθμός περίπου 200 μέτρων: το Πάνω Κουφονήσι, ή απλώς Κουφονήσι, και το Κάτω Κουφονήσι. Στα Κουφονήσια περιλαμβάνεται και η Κέρος, ένα έρημο κοντινό νησί, το οποίο αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο αφού στο έδαφος του έχουν βρεθεί κατά καιρούς σημαντικά ευρήματα κυκλαδικής τέχνης.

Το Κουφονήσι, με έκταση περίπου 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, με περίπου 300 μόνιμους κατοίκους. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αλιεία με αποτέλεσμα το νησί να είναι περίφημο για τα φρέσκα ψάρια του, που τελούν εν αφθονία όλες τις εποχές του χρόνου. Το Κουφονήσι είναι το δημοφιλέστερο νησί των Μικρών Κυκλάδων και, τα τελευταία χρόνια, αγαπημένος προορισμός πολλών που αναζητούν ήρεμες διακοπές χωρίς να απαιτούν πολλές ανέσεις.

Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως ένα “τελευταίο παράδεισο” αλλά, ίσως, αυτό να ίσχυε μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα το νησί έχει “ανακαλυφθεί” και δεν είναι πιά έρημο το καλοκαίρι. Πάντως τα Κουφονήσια έχουν να προσφέρουν αρκετά στον επισκέπτη και, κυρίως, χαλαρούς ρυθμούς, φρέσκο ψάρι και ωραίες παραλίες.

Η Χώρα είναι ο μοναδικός οικισμός στο Κουφονήσι και είναι χτισμένη στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, ακριβώς επάνω από το πανέμορφο μικρό λιμάνι. Ανατολικά του λιμανιού ξεκινά ο κύριος δρόμος του νησιού, μήκους λίγων μόνο χιλιομέτρων, στον οποίο βρίσκονται και τα περισσότερα καταλύματα.

Ο δρόμος καταλήγει στην παραλία του Φοίνικα ή Χαροκόπου. Από την παραλία του Φοίνικα, πεζοί, βρισκόμαστε σε μια δεύτερη στη σειρά παραλία με την ονομασία Φανός. Συνεχίζοντας παραλιακά, φτάνουμε στην πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού, την Πλατειά Πούντα ή Ιταλίδα, που πήρε το όνομα της από μια κάτοικο της περιοχής που καταγόταν από την Ιταλία.

Η πανέμορφη αγνή παραλία Ιταλίδα (ή Πλατιά Πούντα)


Συνεχίζοντας προς την ίδια κατεύθυνση και περνώντας την Ιταλίδα, βρισκόμαστε με μια βραχώδη περιοχή όπου υπάρχουν οι λεγόμενες “πισίνες”: μικροί κλειστοί κόλποι και ανοίγματα πάνω στα βράχια, όπου μπορεί κάποιος να κολυμπήσει άνετα. Τέλος, έχοντας φτάσει στο βόρειο άκρο του νησιού, θα συναντήσουμε το Πορί, μια μεγάλη αμμουδιά και το ακρωτήρι του Ξυλοβάτη.

Το Κουφονήσι διαθέτει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μερικά ξενοδοχεία. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του νησιού είναι πραγματικά αξιόλογα.

Tο Kάτω Kουφονήσι είναι σχεδόν έρημο και θα το επισκεφθείτε με βάρκα που, την καλοκαιρινή περίοδο, αναχωρεί τρεις φορές την ημέρα από το λιμάνι στο Κουφονήσι. Στο μώλο στο Κάτω Κουφονησιού στέκει μόνη της η εκκλησία της Παναγίας, χτισμένη πάνω σε αρχαία ερείπια.

Εδώ στις 15 Αυγούστου γίνεται ο εορτασμός της εκκλησίας και μετά την λειτουργία προσφέρεται φαγητό για όλους τους επισκέπτες και γίνεται πανηγύρι. Από το λιμάνι που θα αποβιβαστείτε υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος για να φτάσετε στις παραλίες. Θα χρειαστείτε 15 με 30 λεπτά για να τις προσεγγίσετε με τα πόδια αλλά αξίζει τον κόπο.

Τα ενδιαφέροντα
  • Οι παραλίες και των δύο νησιών.
  • Το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά που αφθονούν εδώ.
Συνιστούμε
  • Να επισκεφθείτε το Πορί και να ανακαλύψετε το “Γάλα” στην άκρη του ακρωτηρίου.
  • Να επισκεφθείτε το Κάτω Κουφονήσι για μπάνιο και υπέροχο φαγητό στην μοναδική ταβέρνα που υπάρχει εκεί.
  • Να πάτε για φρέσκο ψάρι στην ταβέρνα του Καπετάν Νικόλα.
Δε συνιστούμε
  • Να έλθετε εδώ για πάνω από 2-3 μέρες εάν σας ενδιαφέρουν οι κοσμικές και θορυβώδεις διακοπές.
  • Να έλθετε τους μήνες αιχμής χωρίς να έχετε κάνει κράτηση.

Πηγή: nylou.com

You may also like...

Leave a Reply