Διακοπές με το pet
Με τις καλοκαιρινές διακοπές όσοι από μας έχουμε κατοικίδια βρισκόμαστε κάθε φορά στο γνωστό δίλημμα: διακοπές μαζί ή χώρια; Οι γιατροί της Κλινικής μικρών ζώων του Λυκούργου Κλαμαριά μας έδωσαν τις απαραίτητες συμβουλές για να απολαύσουμε το καλοκαίρι τόσο εμείς, όσο και οι τετράποδοι φίλοι μας.
Τα ζώα δυσανασχετούν με τις μετακινήσεις; Υπάρχει σε αυτό κάποια διαφοροποίηση ανάμεσα στους σκύλους και τις γάτες;
Οι σκύλοι αρέσκονται στις μετακινήσεις περισσότερο από τις γάτες. Οι τελευταίες, παρόλο που έχουν τη γνωστή περιέργεια, προτιμούν τη σιγουριά του σπιτιού τους παρά ένα τελείως καινούργιο περιβάλλον.
Τι προληπτικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να προετοιμάσουμε το ζώο μας και να το βοηθήσουμε στο ταξίδι του;
Μια καλή πρακτική είναι η εξοικείωση του ζώου μας με συχνές και σύντομες διαδρομές. Πριν την αναχώρηση, καλό είναι να έχει μείνει νηστικό τουλάχιστον για 12 ώρες.
Πώς μεταφέρουμε ένα σκύλο και πώς μια γάτα;
Η γάτα πρέπει να μεταφέρεται πάντα στο κλουβάκι της, όσο ήσυχη κι αν είναι. Στους μικρόσωμους σκύλους η ύπαρξη ενός κλουβιού μπορεί να μας βοηθήσει κάποια στιγμή στο ταξίδι, ενώ για τους επιθετικούς σκύλους επιβάλλεται η ύπαρξη φίμωτρου. Αν το ζώο μας ζαλίζεται, η έγκαιρη χορήγηση ήπιου αντιεμετικού μπορεί να το βοηθήσει, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μέσα μαζικής μεταφοράς συνεννοηθείτε έγκαιρα με τους αρμόδιους. Σε κανέναν δεν αρέσει να ξεκινά το ταξίδι του με εκνευρισμό, ούτε μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του την τελευταία στιγμή, όσο λογικές κι αν ακούγονται.
Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;
Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητο, φροντίζουμε η θερμοκρασία να είναι ανεκτή. Η χρήση κλιματισμού ή ενός μισάνοικτου παραθύρου είναι μια καλή επιλογή. Δεν αφήνουμε ποτέ το ζώο μέσα σε ένα παρκαρισμένο στον ήλιο αυτοκίνητο, ούτε και για «ένα λεπτό». Ανάλογες προφυλάξεις τηρούμε και για τα ζώα που ταξιδεύουν σε μπαγκαζιέρες πλοίων, τρένων και αεροπλάνων. Αν προβλέπεται μακρινό ταξίδι, πρέπει να εξασφαλίσουμε την παροχή νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, η χρήση ηρεμιστικών ή συναφών φαρμάκων είναι καλύτερα να αποφεύγεται, ειδικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας:
Νερό και ένα μικρό φαρμακείο είναι τα λιγότερα. Για τη σύνθεση του φαρμακείου συνεννοηθείτε με τον κτηνίατρό σας, αφού του εξηγήσετε τον τρόπο μετακίνησης και το περιβάλλον των διακοπών. Επίσης, καλό είναι να έχετε το βιβλιάριο υγείας που πιστοποιεί ότι το ζωάκι σας έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.
Όταν φτάσουμε στον προορισμό μας, ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες μας κινήσεις;
Η παροχή νερού και μια καλή βόλτα θα ξεκουράσει και ανακουφίσει το σκυλάκι μας. Αν έχετε γάτα, αφού τοποθετήσετε κοντά στο κουτί της το δοχείο με την άμμο, ανοίξτε το πορτάκι και αφήστε την να εξοικειωθεί και εξερευνήσει το νέο της περιβάλλον.
Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι καλύτερα να μην πάρουμε μαζί μας το σκύλο ή τη γάτα;
Τα άρρωστα ζώα, όσα είναι σε ανάρρωση και τα πολύ νεαρά κουτάβια και γατάκια είναι προτιμότερο να μην μετακινούνται.
Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να πάρουμε μαζί μας το ζωάκι μας, τι λύσεις έχουμε;
Η πιο σωστή λύση είναι η έγκαιρη κράτηση θέσης σε ένα από τα ξενοδοχεία ζώων. Στην αγορά θα βρείτε κάποιο που να ταιριάζει στις απαιτήσεις σας και στα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε.
Οι γάτες, όμως, μπορούν να μείνουν και κάποιες μέρες μόνες τους. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Ισχύει κάτι αντίστοιχο για τους σκύλους;
Οι γάτες μπορούν να μείνουν στο σπίτι μόνες για εύλογο χρονικό διάστημα, εφόσον έχουν «πρόσβαση και επικοινωνία» με το εξωτερικό περιβάλλον. Τα ανοικτά παραθυλόφυλλα μπορεί να αρέσουν στη γατούλα σας, αρέσουν όμως και στους διαρρήκτες γι’ αυτό καλύτερα να τα αποφύγετε. Το νερό και η τροφή διασφαλίζεται από την τακτική επίσκεψη ενός δικού σας ανθρώπου που εμπιστεύεστε ανά 2 ή 3 ημέρες. Αντιθέτως, οι σκύλοι δεν ενθουσιάζονται με αυτή την προοπτική και το εκδηλώνουν με ζημιές ή ανασφάλειες. Προτιμούν πολύ περισσότερο το σπίτι του φιλόξενου και ανεκτικού φίλου σας.
πηγή: thea.gr