Δημιούργησαν σπέρμα στο εργαστήριο

Ελπίδα σε χιλιάδες άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη γονιμότητα του σπέρματός τους, δίνει η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα κατά την οποία οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά στην Ιστορία να δημιουργήσουν σπέρμα σε δοκιμαστικό σωλήνα.

Ελπίδα για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη γονιμότητα του σπέρματός τους, δίνει το επίτευγμα του Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα

Η μεγάλη επιτυχία του Τακεχίκο Ογκάουα έγκειται στο ότι κατάφερε με ελάχιστο υλικό από ιστό όρχεων ποντικών να δημιουργήσει σπέρμα!

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, ο Ογκάουα πήρε τον ιστό και αφού προσέθεσε το κατάλληλο μείγμα πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών κατάφερε να παράγει σπέρμα, να το διατηρήσει και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί.

Εν συνεχεία το σπέρμα αυτό χρησιμοποιήθηκε για να γονιμοποιήσει ωάρια μέσω τεχνικών τεχνητής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα να γεννηθούν 12 μικρά ποντίκια. Τα μικρά, αρσενικά και θηλυκά, έζησαν αρκετά για να μπορέσουν να κάνουν τις δικές τους οικογένειες.

Η εξέλιξη αυτή είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς σε παλιότερα πειράματα τα νεογνά δεν ήταν υγιή ή πέθαιναν σχετικά γρήγορα. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο τον Ογκάουα, η τεχνική που ανέπτυξε λειτουργεί και σε κατεψυγμένο ιστό!

Παρότι η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν γίνει δοκιμές με ανθρώπινο ιστό, αποτελεί μια τεράστια επιστημονική επιτυχία καθώς καμία άλλη προσπάθεια να παραχθούν δεν έχει ευοδωθεί. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η εν λόγω έρευνα μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να ξεκλειδωθούν τα μυστικά της παραγωγής σπέρματος σε εργαστήριο, κάτι που θα λύσει τα χέρια σε πολλούς άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας ή που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες.

Το μυστικό
Το μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με τον επιστήμονα, είναι η υπομονή. Ο Ογκάουα δοκίμαζε για πολύ καιρό διάφορα μείγματα πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ώσπου κατάφερε να βρει το κατάλληλο. Το επόμενο βήμα, όπως αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, είναι να πάρει δείγματα ιστού από άνδρες και να δοκιμάσει την τεχνική του.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα γονιμότητας Αλαν Πέισι, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ: «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Εχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες να δημιουργηθεί σπέρμα ζώων στο εργαστήριο με διαφορετικές μάλιστα προσεγγίσεις.

Παρά ταύτα καμία δεν είχε απόλυτη επιτυχία. Το να μπορούμε να «αναπτύσσουμε» σπέρμα με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να μπορέσουμε να μελετήσουμε την ίδια την παραγωγή σπέρματος για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: ethnos.gr
des_iframe–>

You may also like...

Leave a Reply