Γιατί να χρησιμοποιήσεις κρέμα νυκτός;

Για να αναδομήσεις και να θρέψεις το δέρμα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας,το πρόσωπο είναι εντελώς καθαρό,
χωρίς μακιγιάζ και το δέρμα έρχεται σε επαφή με λιγότερα σωματίδια ρύπων. Το δέρμα είναι πιο δεκτικό και η ανάπλαση των κυττάρων του βελτιώνεται. Έτσι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλάβει τη φροντίδα του η κρέμα νυκτός.

Θα πρέπει να αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε ξεκινώντας από την ηλικία των 30 χρόνων. Αλλά να θυμάστε: να την εφαρμόζετε μόνο όταν το δέρμα είναι απόλυτα καθαρό, επομένως πρέπει να το καθαρίζετε ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείτε μακιγιάζ.

Είναι επίσης ένα θέμα ρυθμού…
Τη νύχτα, ο ρυθμός που δουλεύει ο οργανισμός επιβραδύνεται ενώ ο ρυθμός πολλαπλασιασμού των κυττάρων του δέρματος σχεδόν διπλασιάζεται. Είναι η κατάλληλη στιγμή να επιδιορθώσει της βλάβες του, από τις οξειδωτικές διαδικασίες, και εκεί ακριβώς η κρέμα νυκτός βοηθά ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο μηχανισμός της αναγέννησης του.

Ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό ρολόι που λέει στο σώμα σας αν είναι μέρα ή νύχτα, την ημέρα διεγείρει την παραγωγή μιας ορμόνης, της κορτιζόνης. Αυτό σας κάνει να νιώθετε ξύπνιοι και ενεργοί. Τη νύχτα, ο οργανισμός παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που προκαλεί υπνηλία και χαλάρωση. Είναι σε αυτή τη φάση που το δέρμα είναι περισσότερο έτοιμο να δεχτεί τα ενεργά συστατικά και να δεχτεί μια χείρα βοήθειας στη διαδικασία της αναδόμησης.

Πώς μπορώ να επιλέξω την κρέμα νυκτός;
Συνήθως, μια κρέμα νυκτός θα πρέπει να είναι υδατική, θρεπτική και πλούσια. Καλύτερα ακόμα, εάν περιέχει λανολίνη, γλυκοζαμινογλυκάνες, βιταμίνες και λιπαρά οξέα.

Διαλέξτε σύμφωνα με το δέρμα σας

 • Εάν το δέρμα σας είναι λιπαρό:
  Δεν πρέπει να “καλυφθεί” πάρα πολύ για να αποφευχθεί η διαστολή των πόρων και να γίνει ακόμη πιο λιπαρό. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια κρέμα με λεπτόρρευστη υφή, πολύ πλούσια σε νερό και σε υαλουρονικό οξύ και λιγότερο πλούσια σε λάδι.
 • Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό:
  Ναι στις κρέμες με παχύρρευστη υφή που περιέχουν πλούσια έλαια.
 • Εάν το δέρμα σας είναι ώριμο:
  Θα πρέπει να είναι πολύ κρεμώδης και θρεπτική (το δέρμα με την εμμηνόπαυση γίνεται πιο λεπτό και ξηρό) και με ενεργά συστατικά λεύκανσης για να καταπολεμήσουν δυσχρωμίες.
 • Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο:
  Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν καταπραϋντικό για τις κοκκινίλες και ερεθισμούς. Εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, μπορείτε επίσης να επιλέξετε προϊόντα χωρίς άρωμα.

Όταν χρειάζεστε κάτι περισσότερο…
Αν το δέρμα είναι πολύ ξηρό ή με βαθιές ρυτίδες, πριν από την εφαρμογή της κρέμας νυκτός σας, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε έναν ορό: περιέχει συμπυκνωμένα δραστικά συστατικά.
Επίσης μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για να μετατρέψετε τη νύχτα σας σε κούρα ομορφιάς και χαλάρωσης. Βάλτε και μια ενυδατική κρέμα ματιών και χεριών.

Και ένα μυστικό ομορφιάς…
Μια φορά την εβδομάδα να κάνετε μια απολέπιση προσώπου που θα βοηθήσει τα ενεργά συστατικά της κρέμας να διεισδύσουν βαθύτερα.

 

Μαρία Κ. Σταθοπούλου
Φαρμακοποιός

Πηγή: ygeia.gr

You may also like...

Leave a Reply