Βασικοί κανόνες του Σαβουάρ Βίβρ

Ότι δεν είναι σωστό να μασάμε με το στόμα ανοιχτό και ότι πρέπει να κρατάμε το πιρούνι με το αριστερό χέρι το γνωρίζουμε από τα πρώτα παιδικά μας χρόνια!

Τι γίνεται όμως παρακάτω;

Ποιο από όλα τα πιρούνια είναι το σωστό… και ποιο ποτήρι είναι για ποιο κρασί;

 

Ο ρόλος της …πετσέτας

Με το που καθίσετε, τοποθετήστε στους μηρούς σας την πετσέτα που θα βρείτε δίπλα στο πιάτο.
Είτε είναι από χαρτί είτε από λινό, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε διάφορες καταστροφές την ώρα του φαγητού, όπως να σκουπίσετε μικρολεκέδες. Προσοχή όμως, δεν είναι ούτε χαρτομάντιλο, ούτε σημαία, ούτε σαλιάρα!

Η πετσέτα χρησιμεύει κυρίως για να μαζεύετε αδέσποτα ψίχουλα και για να σκουπίζετε τα χείλη και τα δάχτυλά σας πριν πιείτε (έτσι ώστε να μην κολλήσουν στο ποτήρι διάφορα κομματάκια φαγητού – μπλιαχ!).

Πότε μπορείτε να ξανακουμπήσετε την πετσέτα στο τραπέζι; Όταν το γεύμα θα έχει τελειώσει, οπότε την τοποθετείτε στα αριστερά του πιάτου σας. Αν απομακρυνθείτε από το τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος, αφήστε την στην καρέκλα σας για να μην υποχρεωθούν οι υπόλοιποι να βλέπουν τους λεκέδες από τις σάλτσες… ή το κραγιόν (πάλι μπλιαχ).

Τόσα πιρούνια..

Το πιρούνι της σαλάτας είναι πάντοτε αυτό που βρίσκεται έξω έξω αριστερά, με τα πιο πυκνά δόντια.

Είναι μικρότερο από το κυρίως πιρούνι.

Το κυρίως πιρούνι είναι το μεγαλύτερο στο σερβίτσιο και βρίσκεται πιο κοντά στο πιάτο.

Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε πάντα για το πρώτο πιάτο ό,τι βρίσκεται έξω έξω.

Συνεχίζουμε με αυτά που βρίσκονται προς τα μέσα για κάθε πιάτο που ακολουθεί.

Ένα στο δεξί, ένα στ’ αριστερό

Δεν θα μπερδευτείτε ποτέ πια, ώστε να… “αρπάξετε” το ψωμί ή το νερό του διπλανού σας, αν θυμάστε μία βασική αρχή του στρωσίματος του τραπεζιού: τα στερεά στ’ αριστερά και τα υγρά στα δεξιά. Δηλαδή, το φλιτζάνι του καφέ και τα ποτήρια του κρασιού και του νερού πάνε στα δεξιά, ενώ το πιάτο του ψωμιού στ’ αριστερά.

Και το κρασί… θέλει τον “τρόπο” του

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς κρατούν το ποτήρι τους οι δοκιμαστές κρασιού; Δεν πρόκειται για κάποιο περίπλοκο τέχνασμα – μ’ αυτόν τον τρόπο φροντίζουν να διατηρείται η γεύση και η σωστή θερμοκρασία του. Κρατήστε το ποτήρι σας από το πόδι, ώστε να μη ζεστάνετε με το χέρι σας το κρασί. Όταν σερβίρετε εσείς το κρασί, γεμίστε το ποτήρι μέχρι ακριβώς λίγο πριν από τη μέση.

Οι Δύο Όψεις… άνοιξαν το savoirvivre (Σαβουάρ Βίβρ) και σας παρουσιάζουν τους βασικούς κανόνες που επιβάλλουν οι καλοί τρόποι όταν είστε καλεσμένοι σε τραπέζι.

Μαχαιροπίρουνα

Το να κρατάτε το μαχαίρι ή το πιρούνι με τη χούφτα είναι το ίδιο αδέξια κίνηση όπως το να σκουπίζετε το στόμα σας με το τραπεζομάντιλο.

Η σωστή στάση: κρατάτε με το δεξί χέρι το μαχαίρι (με τη λεπίδα προς τα κάτω) και σταθεροποιείτε ταυτόχρονα το φαγητό με το πιρούνι, που κρατάτε στο αριστερό χέρι (με τα δόντια προς τα κάτω). Κόβετε κάθε φορά ένα κομμάτι στο μέγεθος της μπουκιάς.

Στη συνέχεια φάτε χωρίς να αλλάξετε χέρια. Παρ’ όλα αυτά, αν έχετε να φάτε ένα φαγητό που είναι “δύσκολο” να το κουμαντάρετε, όπως ο αρακάς, δεν απαγορεύεται να αλλάξετε χέρια, δηλαδή να κρατήσετε το πιρούνι με το χέρι με το οποίο γράφετε και το μαχαίρι με το άλλο.

Η αλλαγή θα σας βοηθήσει να “φυλακίσετε” τα κομμάτια του φαγητού στο πιρούνι σας κι έτσι δεν θα χρειάζεται να τα κυνηγάτε όλο το βράδυ στο πιάτο σας.. 😉

Μου δίνεις, σε παρακαλώ…;

Μήπως θέλετε λίγη σαλάτα ακόμη; Χρειάζεστε τη σάλτσα;

Αν κάτι δεν βρίσκεται μπροστά σας, ζητήστε το να σας το περάσουν. Όταν απλώνετε το χέρι σας μπροστά από κάποιον, δεν γίνεστε μόνο αγενείς, αλλά ρισκράρετε να ρίξετε κάποιο ποτήρι ή να βουτήξετε το μανίκι σας στο πιάτο κάποιου άλλου.

Δεν τρώγεται.. με τίποτα

Η λεπτή τέχνη του να χειρίζεστε κομμάτια φαγητού που δεν καταπίνονται έχει ένα βασικό κανόνα: όποιο κομματάκι δεν τρώγεται πρέπει να βγει από το στόμα σας με τον ίδιο τρόπο που μπήκε! Αν βάλατε με το χέρι μια ελιά στο στόμα σας, τότε το κουκούτσι πρέπει να απομακρυνθεί με τα δάχτυλα.  Αν όμως η ελιά μπήκε με το πιρούνι (π.χ. ως μέρος κάποιας σαλάτας), τότε χρησιμοποιήστε το πιρούνι σας για να τη βγάλετε.

Το ψάρι αποτελεί εξαίρεση: τα μικρούτσικα αδέσποτα κόκαλα πρέπει να απομακρυνθούν με τα δάχτυλα, όχι με το πιρούνι.

Τελειώσαμε!

Όταν τελειώσετε, τοποθετήστε το μαχαιροπίρουνό σας στο πλάι, με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις μύτες 11.

Αυτό το διακριτικό σημάδι δίνει το σήμα στο σερβιτόρο ή στην οικοδέσποινα ότι μπορεί να τα μαζέψει. Αν απομακρυνθείτε από το τραπέζι προτού τελειώσετε, για να μη σας μαζέψουν το πιάτο, βάλτε τη λαβή του μαχαιριού να δείχνει 4 η ώρα και τη λαβή του πιρουνιού να δείχνει 8, έτσι ώστε να σταυρώνουν στη μέση του πιάτου. Σε καμιά στιγμή του γεύματος δεν πρέπει τα μαχαιροπίρουνα να ακουμπήσουν στο τραπέζι.

Πρέπει να…

Αν πρέπει να πάτε στην τουαλέτα… κάντε το. Το να σηκωθείτε για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα οποιαδήποτε στιγμή του δείπνου είναι φυσιολογικό.. και φυσικά επιτρεπτό. Ένα απλό “με συγχωρείτε” αρκεί.

7 “εγκλήματα” που ποτέ δεν πρέπει να κάνετε στο τραπέζι

1. Να σκαλίζετε ή να μυρίζετε ένα πιάτο πριν φάτε. Σε τραπέζι βρίσκεστε… όχι σε εργαστήριο χημείας.

2. Να γλείφετε το πιρούνι σας, για να μην πάει χαμένη ούτε ελάχιστη ποσότητα της νοστιμότατης σάλτσας.

3. Να ορμάτε για το αλάτι ή για κάποια πιατέλα που δεν βρίσκεται κοντά σας.

4. Να σερβίρετε πρώτα τον εαυτό σας από κάποια πιατέλα που σας
ζητήθηκε να περάσετε σε κάποιον άλλο.

5. Να σερβίρετε μια τεράστια μερίδα από ένα φαγητό που λατρεύετε ή να
ψάχνετε για τα κομμάτια που σας αρέσουν πιο πολύ, αφήνοντας ελάχιστο γι’ αυτούς που ακολουθούν.

6. Να προσφέρετε υπολείμματα από το πιάτο σας στους άλλους
καλεσμένους στο δείπνο.

(Γνωστή η εικόνα: “Θες να το φας εσύ; Δεν μπορώ πια… χόρτασα!”)

7. Να χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδες στο τραπέζι μπροστά στους υπόλοιπους.

(ούτε η γνωστή κίνηση να “κρύβετε” με το ένα χέρι τη “δράση” σας… μετριάζει το κακό αυτής της εικόνας – προτιμήστε να σηκωθείτε από το τραπέζι και να γυρίσετε αφού τελειώσετε!)

Πηγή: neolaia.de

You may also like...

Leave a Reply