Απλές εξετάσεις μπορούν να αποκαλύψουν προβλήματα του θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρείς ορμόνες. Τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), και την καλσιτονίνη. Η καλσιτονίνη εμπλέκεται στον μεταβολισμό του ασβεστίου και δεν έχει λειτουργική σχέση με τις άλλες δύο ορμόνες. Οι Τ3 και Τ4 λαμβάνουν μέρος σε μια μεγάλη ποικιλία φυσιολογικών και βιοχημικών λειτουργιών του οργανισμού και αυτός είναι ο λόγος που η διατάραξη της συγκέντρωσης τους προκαλεί τόσες πολλές κλινικές εκδηλώσεις.

Πολλά είναι τα σημάδια που προκύπτουν από την απορρύθμιση του θυρεοειδούς αλλά κανένα από αυτά δεν είναι χαρακτηριστικό. Ο υποθυρεοειδισμός δεν έχει ειδικά συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού εμφανίζονται και σε άλλες ασθένειες και ότι όλοι οι υποθυρεοειδικοί ασθενείς δεν εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα. Ένα άλλο στοιχείο που κάνει τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού δύσκολη είναι ότι η πάθηση αναπτύσσεται αργά με τον χρόνο. Η κατάσταση αυτή αναπτύσσεται ύπουλα και στα αρχικά της στάδια, τα ασαφή συμπτώματα όπως η εύκολη κόπωση και η αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να μην γίνει αντιληπτό ότι οφείλονται στον υποθυρεοειδισμό.

O υποθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με μία γενική επιβράδυνση του μεταβολισμού, σωματική κόπωση και πνευματική νωθρότητα, υπνηλία και δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, αργές σωματικές κινήσεις, αύξηση του βάρους και δέρμα ξηρό και άγριο. Οι πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν ευαισθησία στο κρύο και δυσκοιλιότητα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν διαταραχές περιόδου και συνήθως έχουν συχνότερα εμμηνορρυσία. Συχνά παρατηρείται απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης. Πολύ συχνά ο υποθυρεοειδισμός συνοδεύεται από βρογχοκήλη η οποία είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς και από υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να συνοδεύεται και από την εκδήλωση κατάθλιψης. Άλλες εκδηλώσεις που είναι δυνατόν να συνοδεύουν τον υποθυρεοειδισμό είναι εύθραυστα νύχια, απώλεια μαλλιών και όχι σπάνια σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Δυστυχώς οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν διαγιγνώσκουν τον υποθυρεοειδισμό και απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις ειδικές για τον θυρεοειδή. Πρόκειται για απλές αιματολογικές εξετάσεις, που μπορούν να προσδιορίσουν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 καθώς και της ΤSH. Στις μέρες μας είναι εφικτή και η μέτρηση της ελεύθερης Τ4 (free T4) η οποία είναι ουσιαστικά και το δραστικό κλάσμα της ολικής Τ4 που κυκλοφορεί στο αίμα. Υψηλή ελεύθερη Τ4 σημαίνει υπερθυρεοειδισμό και χαμηλή ελεύθερη Τ4 σημαίνει υποθυρεοειδισμό. Υποθυρεοειδισμό δηλαδή, έχουμε όταν βρούμε υψηλές τιμές ΤSH και χαμηλές τιμές θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Στην περίπτωση αρχικής εκδήλωσης ή υποκλινικού υποθυρεοειδισμού η ΤSH παρουσιάζει μικρή αύξηση πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα ενώ τα επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών (Τ3,Τ4) θα είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια. Συμπληρωματικά θα πρέπει να γίνεται ανίχνευση αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων στο αίμα, επειδή όταν η αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι η νόσος του Hashimoto τότε ανιχνεύονται στο αίμα και αυξημένα αντισώματα έναντι του θυρεοειδούς.

Ζηνοβία Σεργίου – Μικροβιολόγος

Πηγή: capitalhealth.gr

You may also like...

Leave a Reply